Berättarsalonger

På gång:

 LEVANDE MATERIA på Storydox, scenen med fängslande historier ur levande livet.
MÅNDAG 10 APRIL kl 18.30 på Stadsteatern Kafé KlaraBiljetter>>

 

Selmas glipa

Häromdan stod jag vid diskbänken & höll på med mina frukostbestyr. Jag hade just fyllt på vattenkokaren när jag kom att svepa till nånting på kroken ovanför, som slamrade ner och lade sig bakom tekannan. När jag plockade upp grejen for det genom skallen:
– Men tesilen ska ju inte hänga här! Ja, så tänkte jag medan jag stod & glodde på den. Kände stålhandtaget mellan tummen och pekfingret.

Då händer det nåt: medan jag står & håller i den, förvandlas tesilen inför mina ögon till ett decilitermått. Det kusliga var att förvandlingen ägde rum utan att det jag stod och glodde på förändrades – handtaget var som det var. Jag såg och kände på ett och samma föremål. Ändå förvandlades det till nåt annat – genom en omärklig glipa i tillvaron.

Numera har väl hjärnfysiologerna kartlagt vad det är för synapser som ibland inte hänger med. Men vad hjälper det? Glappet kan ju uppstå igen – och låta allt möjligt slinka igenom. Inte bara en tesil, utan vilken skit som helst!

Det är i den här glipan mellan tro & vetande som Selma Lagerlöfs berättelser föds. Till vardags lägger vi sällan märke till den. Vår uppmärksamhet är ju för det mesta nån annan stans. Så hur kom det sig då häromdan, att jag fastnade i den? Var det rena slumpen?

– Slumpen? Det finns ingen slump, skulle Selma säga. Och Einstein skulle hålla med.

Lämna ett svar

Göran i Tvedestrand beskuren

Jag var med och drog igång den svenska berättarrörelsen vid mitten av 1980-talet och blev Mickel-pristagare 2014. Förutom att levandegöra vårt tidigaste muntliga kulturarv vill jag utveckla konsten att förvandla egna minnen till berättelser och gifta ihop de goda historierna med de goda samtalen.

Jag har en bakgrund som praktisk filosof med särskild inriktning på demokratifrågor. Det kan märkas i berättarföreställningen Sokrates en jubelidiot eller när jag leder en Sokratisk dialog, som är en form av begreppsanalys med berättarinslag.

Mina berättarverkstäder kan handla om att få till historier med demokratisk knorr bland lärare eller biståndsarbetare.  Eller att se sånt man har varit med om som episoder i historien om ens eget liv och reflektera över den  berättelsen tillsammans med andra.

Jag har varit ordförande i Berättarnätet Öst och är en av initiativtagarna till BerättarSlam, en lekfull tävling i muntligt berättande. Jag ingår i berättarkompaniet Fabula Storytelling där jag bl a coachar nya berättare till Storydox – sant på scen.

Göran en face

Klicka ovan för en högupplöst bild