Berättarsalonger
På gång:
Torsdag den 4 oktober klockan 19–21
Berättarkväll på restaurang Under Kastanjen vid Brända Tomten, Gamla Stan.  

 

Berättarsalong på Vestlunddagarna

Skulle man råka fylla hundra och firas med pompa och ståt, är det väl bara att tacka och ta emot. Men om folk dessutom samlar in pengar? Gösta Vestlund, nestorn bland svenska folkbildare, valde att satsa slantarna på årliga konferenser om demokrati & mänskliga rättigheter.

I år hålls Vestlunddagarna på Tollare folkhögskola den 19-20 mars. Före jul blev jag inbjuden att medverka och visst hade jag lust att vara med i ett så hedrande och kvalificerat sammanhang. Men inte med en föreläsning. Hellre en berättarsalong med rubriken Hur kan man vara så jävla naiv! Då kan jag förena mina två huvudsysslor och baka ihop demokratifrågorna med berättandet. Spännande, tyckte arrangörerna.

Förra veckan visade det sig att aulan på Tollare inte rymmer alla som anmält sig. Intresset är så stort att de flyttar konferensen till sporthallen istället. Och jag som nyligen här på bloggen har slagit fast, att berättarsalongerna framöver skulle bli intima tillställningar i mitt eget vardagsrum!

Lämna ett svar

Göran i Tvedestrand beskuren

Jag var med och drog igång den svenska berättarrörelsen vid mitten av 1980-talet och blev Mickel-pristagare 2014. Förutom att levandegöra vårt tidigaste muntliga kulturarv vill jag utveckla konsten att förvandla egna minnen till berättelser och gifta ihop de goda historierna med de goda samtalen.

Jag har en bakgrund som praktisk filosof med särskild inriktning på demokratifrågor. Det kan märkas i berättarföreställningen Sokrates en jubelidiot eller när jag leder en Sokratisk dialog, som är en form av begreppsanalys med berättarinslag.

Mina berättarverkstäder kan handla om att få till historier med demokratisk knorr bland lärare eller biståndsarbetare.  Eller att se sånt man har varit med om som episoder i historien om ens eget liv och reflektera över den  berättelsen tillsammans med andra.

Jag har varit ordförande i Berättarnätet Öst och är en av initiativtagarna till BerättarSlam, en lekfull tävling i muntligt berättande. Jag ingår i berättarkompaniet Fabula Storytelling där jag bl a coachar nya berättare till Storydox – sant på scen.

Göran en face

Klicka ovan för en högupplöst bild