Tomteskur

När jag var barn fanns det ett skurpulver som hette Tomteskur.
Det kom i en rund pappburk, som hade en bild av en tomte som höll upp en burk Tomteskur, som hade en bild av en tomte som höll upp en burk Tomteskur – i all oändlighet! Jag var trollbunden. Visst, om man kikade tillräckligt noga, så räckte det med två bilder för att det inte skulle finnas någon ytterligare figur att upptäcka, bara lite trycksvärta. Ändå såg jag för min inre syn en oändlig rad av tomtar med tomteskurburkar i händerna.

 

Häromdan kom jag att tänka på den här tomteskureffekten. Jag var på Kulturhuset i Stockholm och såg Krilon. Uppsättningen, som hade premiär en månad tidigare, byggde på Eyvind Johnsons romantrilogi från början av 1940-talet om en grupp människors motstånd mot dåtidens nazistiska tidsanda.

Den fem timmar långa föreställningen började med att en av skådespelarna vände sig direkt till oss i publiken och förklarade att det här bara skulle ses som en provföreställning. Det vi bevittnade – förstod vi efter tag – var tänkt att äga rum först om fem år, då Kulturhuset fått en ny ledning som gjort drastiska ändringar i repertoaren. Detta sedan ett främlings­fientligt och nazistanstruket parti – gissa vilket – tagit den politiska makten i landet.

I spelet som följde ställdes alltså två fiktiva skeenden mot varandra: dels vad som hände karaktärerna i den fiktiva Krilongruppen på 1940-talet; dels hur det gick för de fiktiva skådespelarkaraktärer som hösten 2023 spelade karaktärerna i Krilongruppen. När det så småningom blev paus, hade en av vännerna i vårt sällskap fått nog: det var för mycket metateater och för lite Eyvind Johnsson för hans del. Så han bröt upp. Vi skiljdes åt och han gick sin väg.

Ett par timmar senare – under sista aktens slutmonolog som gav röst åt de nya makthavarnas kulturpolitiska manifest – hände samma sak igen, men nu som en kul grej, en del av fiktionen. En kvinna i publiken reste sig upp, trängde sig fram genom bänkraden, klampade upp för trapporna och försvann ut i foajén.

Först nu efteråt slår det mig, att hennes fiktiva sorti från scenen och min väns autentiska uttåg ur Kulturhuset gick på ett ut i detta metateatersammanhang.

Vilket trolleriknep: att lyckas blanda bort korten så där, och få fakta att framstå som fiktion. Snacka om Tomteskur!

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Vägen till sagans land

För en tid sedan arrangerade jag en workshop med den mästerliga Helén Dejke och upptäckte igen hur kul det är med ramsor och sagor. Ingen leker in åhörarna i sagans värld lika osökt som hon; ingen är lika självklart förankrad med oss andra i berättarrummet.

Jag berättar själv gärna sagor, men får sällan napp när jag letar i texterna efter en ny att komma med. Det finns ett hav av sagosamlingar att ösa ur, men de svenska folksagorna upptecknades jämförelsevis tidigt under förra delen av 1800-talet. Och då skrevs de vanligen ner på ett för mig stendött, litterärt konstspråk. Där har det brukat ta stopp.

Om jag ändå haft tillgång till Den svenska folksagan, ett nyutkommet verk i tre delar författat av berättarveteranerna Per Gustavsson och Ulf Palmenfelt. I var sitt band presenterar de där Insamlarna, Berättarna och Berättelserna. Lärt, ingående och levande. Verket borde bli en guldgruva för en ny generation av berättare. Så mycket lättare nu, att hitta sagor att göra till sina egna – och upptäcka vad berättarkonsten går ut på.

Fabula firade utgivningen med en berättarkväll i Sinnenas trädgård. Där berättade jag en version av Lilla Rosa och långa Leda – en välkänd folksaga som förstås Gustavsson & Palmenfelt tar upp. Själv hörde jag den för länge sen i Danmark där den kallas Guld-Elsa och Skit-Elsa. Det var en fröjd att knyta an till det minnet, ridande på lusten som Heléns workshop hade väckt.

Publicerat i Allmänt, Blogg, Verkstäder | Lämna en kommentar

Glödheta sagor

Berättelser från den nyutgivna samlingsverket Folksagan i Sverige.

Gunnar Olof Hyltén-Cavallius ägnade en stor del av sitt liv åt att samla folksagor i vårt avlånga land.  Nu i år – tvåhundra år senare – har författarna Per Gustavsson och Ulf Palmenfelt gett ut det magnifika verket Folksagan i Sverige, till Cavallius minne. Vi hyllar dessa berättarhjältar med odödliga berättelser ur deras verk denna junikväll i Sinnenas trädgård.

Berättare: Amanda Glans, Göran Hemberg, Ida Junker och Peter Hagberg.
Tid: 5 juni kl. 19-21
Plats: Sinnenas Trädgård, Vasaparken.

Arrangör Fabula Storytelling
Publicerat i Föreställningar | Lämna en kommentar

Myten om mig och mellanrummet

Den vackraste myten jag känner, är den orfiska skapelsemyten om Fanes, en av guden Eros alla skepnader. Orfismen var en hellenistisk mysteriekult – men inte mer mystisk än Einsteins relativitetsteori. Myten handlar om mellanrummet vi alla lever i – det som ibland gestaltar sig som en glipa mellan det förflutna och det kommande, det kända och det okända. 

     Många av Selma Lagerlöfs berättelser handlar om glipan mellan tro och bättre vetande. När jag för egen del hamnade i den, var det i form av en hallucination.

Plats: Fortellerfestivalen i Oslo
Tid: 13 april 2018
Berättare: Göran Hemberg

Publicerat i Föreställningar | Lämna en kommentar

Lögn och förbannad dikt

Dokumentära sanningar och lögnaktiga skrönor. Finns det någon skarp linje däremellan? Och var går då den gränsen? Vi bjuder på en berättarsalong om minnets sanningshalt.

Kvällens värd: Göran hemberg
Berättare: Pelle Olsson, Ida Junker och Peter Hagberg
Tid: 3 april kl.19-21
Plats: Teater Pero, Sveavägen 114

Arrangör: Fabula Storytelling
Publicerat i Berättarsalonger | Lämna en kommentar

Konsten att lyssna

I våras följde jag med Kersti Ståbi på hennes resa in i Völuspå. Jag lyssnade under repetitionerna, jag lyssnade under avslutningskonserten på Musikhögskolan – och det hon då åstadkom var ett storverk. Men vad hade jag som hennes förste lyssnare egentligen haft för mig?

Den gåtan tar jag med mig, när jag nu fortsätter min masterutbildning i Praktisk kunskap på Södertörns högskola. Som professionell berättare vet jag en del om historier – hur man bygger upp dem och hur man framför dem. Det finns också mycket skrivet om den saken. Men vad gör man när man lyssnar?

Konsten att lyssna och konsten att berätta eller sjunga – jag har på känn att det nog är två sidor av samma mynt. Vilken utmaning att nu få chansen att reda ut den saken lite närmare.

Publicerat i Allmänt, Blogg | Lämna en kommentar

De jagade

Selma Lagerlöf möter Ludwig van Beethoven

Selma Lagerlöf växte upp med levande, klassisk musik. Det är rent av som om hon haft Ludwig van Beethovens pianosonat Op. 13 ”Pathétique” ringande i öronen, när hon skrev ett par av sina berättelser i samlingen Troll och människor. I den här musikaliska soarén väver vi in dem i musikflödet och låter Selmas ord jagas av Ludwigs toner.
Berättare: Göran Hemberg
Pianist: Oskar Tjäder
Ett arrangemang av Fabula Storytelling
Publicerat i Föreställningar | Lämna en kommentar

Talande tystnad

Det har näsan gått 5 månader sen mitt senaste inlägg. En ganska lång tystnad – eller hur man nu ska uttrycka sig när det som här handlar om att skriva.

Under tiden har jag främst ägnat mig åt att lyssna. Jag har coachat människor som velat berätta en livshistoria på Storydox-scenen. Jag har lyssnat på Kersti Ståbi när hon jobbat fram sina urmusikaliska föreställningar kring Völuspå från den Poetiska Eddan. Och på Ale Möller som i somras höll en strålande kurs kring lyssnande & musik på Lendas.

Sist men inte minst, har jag lyssnat på Beethovens pianosonat op. 13, ”Pathétique”. Hur väva samman det dramatiska tonflödet med några besläktade berättelser av Selma Lagerlöf i en föreställningutan att musiken dränks i ord?

Ett bra samtal förutsätter att man håller tyst då & då och lyssnar på den andre. På samma sätt bygger det goda berättandet och musicerandet på lyssnande, en ljudlös aktivitet i andras närvaro. Det är en konst som får tystnaden att tala. Saknar något motsvarande när jag skriver.

 

Publicerat i Allmänt, Blogg | Lämna en kommentar

Jord från de döda

En Mårbackasoaré med berättarna Ida Junker &
Göran Hemberg samt pianisten Oskar Tjäder
I centrum står Ludwig van Beethovens pianosonat Op.13 ”Pathétique”. Den känslostormande sonaten kände Selma Lagerlöf väl till. Det är rent av som om hon haft den ringande i öronen, när hon skrev några av sina starkaste berättelser. Vi lägger in dem på valda ställen där musiken gör en paus, låter våra ord jagas av hans toner. Välkomna att sköljas med!
Plats: Teater Pero, Sveavägen 114
Tid: Tisd 4/4 kl. 19-21
Boka: 08- 612 99 00 / www.pero.se
Ett arrangemang av Fabula Storytelling
Publicerat i Föreställningar | Lämna en kommentar

News for english-speaking visitors

I’m more into storytelling than ever – seems as if elderliness is of a lesser problem in this profession. Recently I have been working with a Swedish folk-singer investigating the common roots of singing and telling. We use one of the oldest tales about the Nordic gods, Voluspá, as our point of departure.

In a couple of weeks I’ll launch an evening with unnerving stories by Selma Lagerlöf, a much loved Swedish Nobel Laureate. She grew up at the end of the 19th century in a mansion where they both cultivated classical music and tales of trolls & men. So a young classical pianist from the Royal College of Music, will play Beethoven’s piano sonata “Pathétique”. And, when there is a fitting pause in the score, I and a colleague will enter – not interrupt, I hope – with an appropriate story. Could turn out quite a ride.

Most rewarding of all, is my work as a coach. The company I belong to, Fabula Storytelling, has set up a scene for life stories, told by ordinary people – much like The Moth in New York. Helping someone, who never has been on a stage before, to deliver a true story to a large audience with nerve and sincerity – that makes me fell very, very much alive.

Publicerat i English | Lämna en kommentar

Samtidigt

Häromdan la en vän, Mart Marend, ut ett av sina foton på Facebook med kommentaren:
Tallens tårar
ger landskapet nytt perspektiv.
Vindstilla i dag.

Jag fastnade vid den vackra bilden. Det var nåt speciellt med den som inte riktigt framgick av hans egen målande haiku. Droppen på kvisten gör något. Och jag fick infallet att i en kommentar formulera om texten så här:
Stilla vinterdag
Tallens tårar sluter sig
om världen.

– Lysande! blev Marts svar. Men ett strul med tekniken gjorde att det kom först dan därpå. Under tiden fanns han av och till i mina tankar. Ja, så kan man umgås numera.

Samtidig, i en annan del av nätet, filmades en våldtäkt medan den pågick. Tusentals människor i den slutna gruppen hade möjlighet att följa övergreppet live.

Samtidigt, i en annan del av världen, höll den nyinstallerade presidenten tal från Vita huset – som om det vore en utsändning från Gotham City.

Ibland slås jag av världens samtidighet. Jag blir påmind om att världen är en enda och att jag delar den med alla andra. Men att hantera detta, när den också blir allt mer virtuell?S

Publicerat i Allmänt, Blogg | 2 kommentarer

Vrida på sin historia

Den här gången – inför Storydox PÅ SPEL på Stadsteaterns Kafé Klara nu på måndag – är jag både coach och en coachad berättare. Så skulle alla ha det. Jämt. Fick man bara till världen på det viset, skulle den bli ett lyckorike.

Genom att se och lyssna på en medmänniska utifrån, hjälper jag henne vara trogen mot sig själv. Genom att själv bli sedd och hörd, påminns jag om hur svårt det är. Hur lätt man gömmer sig eller larmar & står i.

Historien om min första cykel hade för länge sen fått sin form & blivit ett nummer jag kunde dra när som helst. Men vad hände med de flyktiga ljuden och de flimrande bilderna jag faktiskt mindes? Stämningarna jag bar med mig från när det begav sig? I sin ordlöshet bleknade minnesfragmenten bort och skymdes av berättelsen.

Nu blev jag ombedd att vrida & vända på den, så att den skulle passa in under temat PÅ SPEL. Helst utan att göra våld på vad som verkligen hände den gången. Jag testade och fick feedback. Då kom nästa utmaning: hur har jag det nu med det barnet?

Att med andras hjälp på nytt pröva en bit av sitt liv – alla borde då och då få den chansen.

Publicerat i Allmänt, Blogg, Föreställningar, Verkstäder | Lämna en kommentar

Köra åran i marken

OdysseysHäromdan hände det som jag dittills inte vågat hoppas på. Med min & Mats berättarföre-ställning kring Odysseus irrfärder, kunde jag köra åran i marken.

Mats inledde med en episod från mitt 50-årskalas för 25 år sen. Då hade vi nyss lärt känna varandra och han gav mig en målning av Odysseus med åran som träffade mig rätt i hjärtat. Själv träffade han på festen en flicka med grå ögon, ett möte som skulle kasta ut honom på en egen stormig resa, där jag kunde komma honom till hjälp.

Efter det anslaget gick jag igång med Odysséen. Då och då berättade Mats vidare på sin historia. Och berättelserna blev hissnande speglar för varandra.

Det var åhörarna som gjorde situationen så speciell. En del kände oss och hade varit med på festen. Så precis som Odysseus och de professionella barderna på hans tid, kom vi att berätta för lyssnare som själva varit med. Sådana öron är känsliga som seismografer för allt som skorrar. Men klingar det äkta i berättarrummet, låter åhörarna sig gladligen föras in i berättelsens tidlösa värld. Och så blev det den här kvällen. Det blev på riktigt.

Vi firade vår 25-åriga vänskap tillsammans med publiken och själv kunde jag köra åran i marken. En handling som för Odysseus del markerar försoning med havens härskare, jordbävningsguden, den mörke Poseidon. För egen del med den berättare som åren gjort mig till.

Publicerat i Allmänt, Blogg, Föreställningar, Repertoar | Lämna en kommentar

Den eviga resan hem

odysseushuvud

Som jag ser fram emot att fira 25-årsjubileum med den evige resenären Odysseus och min gode vän Mats Rehnman på Teater Pero den 1 november. Mats bidrar med en ramhistoria som öppnar en helt ny ingång till det gamla eposet. Få se vad vi upptäcker då.

För tjugofem år sedan hade Mats & jag just träffats. Och då – till min 50-årsdag – gav han mig en bild som han målat, där Odysseus kör sin åra i marken. Att det är en central scen i berättelsen hade jag redan klart för mig. Ändå stod jag där med tårar i ögonen, för det jag såg var en bild av mig själv.

Det slog mig att Odysseus hamnade i en liknande situation, sen han blivit uppfiskad ur havet av konungadottern Nausika på Fajakernas ö. Då ordnades det en stor fest för den skeppsbrutne främlingen och han blev underhållen med sånger från kriget. När barden tog upp den om trähästen som blev Trojas undergång, började tårarna rinna ner för den okände gästens kind – det var ju sin egen historia han lyssnade till! Då fick det bli slut på förställning för Odysseus del. Han var tvungen att ge sig till känna.

Ja, det var en innehållsrik gåva jag fick den gången. En tid senare kunde jag återgälda den. Men hur det gick till, är en del av Mats’ berättelse. Så det får han avslöja själv.

 

Publicerat i Blogg, Föreställningar, Repertoar | Lämna en kommentar

Hur låter ett kvad?

Just nu sparrar jag Kersti Ståbi inför Fabula berättarfestival den 7-8 oktober. Då framför hon bl a Völvans spådom på originalspråk. Spännande, för hur låter egentligen ett fornnordiskt kvad?

Det rör sig om en slags grundforskning kring sångerna i den Poetiska Eddan – ett led i hennes masterutbildning på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Man vet så lite om hur de framfördes den gången, då de ännu gick från mun till mun i en levande tradition.

Den fornnordiska versen är inte strikt metrisk utan rytmiskt rätt fri. Så man växlade lätt mellan sång och tal. Ofta befann man sig nog i ett läge mitt emellan. Versraderna har inte slutrim som vi är vana vid. De binds istället ihop parvis med hjälp av stavrim: betonade ljud i första raden återkommer regelbundet i början av den andra. Det ska vara samma konsonantljud. Men gäller det vokaler måste de ha olika klangfärg.

Fornnordisk poesi är ordknapp. Det ger tyngd åt orden och en rymd för dem att klinga i, så att de blir verkningsfulla – att ord på den tiden kunde ha magiska krafter var en självklarhet. Det här lägger upp till en säregen ordmusik. Min uppgift som Kerstis förste lyssnare är att reagera lyhört på den.

Drakringen
När:
lördag 8 okt kl 13
Plats: Teater Pero, Sveav. 114
Biljetter: 150 kr. Köps direkt på plats 15 min före föreställningen. Ett Festivalpass  berättigar till inträde på festivalens alla föreställningar.

Publicerat i Allmänt, Blogg, Föreställningar, Repertoar | Lämna en kommentar

Hjärtslag

Den 9 maj kl 18.30 berättades det riktigt bra livshistorier på Stadsteaterns Kafé Klara. Temat var Hjärtslag och därmed avslutades vårsäsongen för Storydox – sant på scen. Projektet fortsätter till hösten och då ser jag fram emot att vara med och coacha fram nya berättare. Det är som en fortsättning på mina berättarsalonger fast med ett annat fokus.

Fröet till dem såddes på ett öppet forum om Berättarkonstens egenart under Fabulafestivalen hösten 2010. Inläggen fortsatte på nätet och själv bloggade jag så här:

I ett levande berättande konfronteras lyssnandet nu med berättelsens . Och det mötet kan leda till alla möjliga upptäckter och aha-upplevelser. Men i så fall måste situationen här och nu tas på allvar. Åhörarna måste betraktas som gäster som skulle kunna ha ett ord med i laget.

Sen dess har jag prövat formatet av och till på Teater Pero’s lilla scen. Ingen kväll var den andra lik. Men under resans gång visade det sig att jag fick satsa mer energi på samtalen än på berättelserna. Motståndet de flesta har att övervinna innan de säger sin mening offentligt, var större än jag tänkt mig.

Så småningom hade det utkristalliserat sig en kärna på ett tjugotal stammisar. Där går nog också den övre gränsen för hur många som kan delta i ett samtal under en kväll. Men – slog det mig – varför i så fall träffa dessa vänner och bekanta på en teaterscen? Varför inte bjuda hem dem istället? Jag har plats för 12-15 personer i mitt vardagsrum och så får det bli först till kvarn. Ett så intimt format vore kanske det bästa för en berättarsalong.

Jag tror fortfarande att lyssnandet nu till det som hände är själva kärnan i ett levande berättande, ett magnetiskt sammanförande av världar. Men numera – när jag coachar människor att göra berättelser av minnesvärda saker de själva varit med om – står berättaren i fokus. Det är alltid lika häftigt att vara där, när polletten faller ner. När berättaren står på scenen oförställd, tar in sitt minne här & nu, ser & lyssnar. Och upptäcker hur folk älskar att höra på och följa med i storyn om vad som hände den gången. Att det helt enkelt är så empati fungerar.

Publicerat i Blogg, Föreställningar, Repertoar | Lämna en kommentar

Sant på scen – och mångtydigt

Igår var det premiär för Storydox, den nya scenen för sanna berättelser ur livet. Vi som jublande trängdes i salongen fick oss till livs sex märkliga, festliga och gripande historier kring temat På gränsen. Ni som inte var där kan snart ta del av dem på Storydox’ podd eller Youtubekanal.

Dagen innan hade en av berättarna skadat sig. Producenten ringde upp och bad mig att för säkerhets skull stå standby med någon berättelse:
– Ta Min första cykel, sa hon, den skulle nog passa bra. Visst, sa jag. Och så var det avtalat.

Först efteråt slog det mig att jag aldrig haft någon gräns i tankarna med den historien. Om det skulle vara poängen, kunde jag då berätta den osökt och sannfärdigt? För att komma underfund med den saken fick jag släppa mitt vanliga inifrån­perspektiv och istället försöka lyssna på historien utifrån, som producenten hade gjort.

Jag gick långsamt igenom samma händelseförlopp som jag brukar; tog med samma räcka av scener. Men jag lyssnade fram berättelsen för mig själv som om den varit någon annans. Då kom den lite på avstånd och jag upptäckte att visst kunde man tolka förloppet som en av barndomens alla gränspassager mot ett vuxet liv. Jag hade bara inte tänkt ut och formulerat den poängen.

Det tänker jag också undvika i fortsättningen. Jag vill inte känna till eller räkna ut allt, utan låta åhörarna fylla i, tolka och bidra till berättelsen mening. Det är då det kan slå gnistor mellan scen och salong.

PS. Den skadade berättaren repade sig och berättade en strålande historia om hur han en gång råkade ut för trakasserier på tunnelbanan och plötsligt fick kraft att svara på dem. För min del hade standby-läget kommit med nya insikter. Slutet gott, allting gott.

Publicerat i Allmänt, Blogg | Lämna en kommentar

Plikten att hjälpa

Det var 20 år sen jag hade Odysséen på repertoaren. Att återvända till den berättelsen och ta upp den igen är en märklig upplevelse. Jag tar samma vägar genom eposet som den gången. Men under pågående flyktingkatastrof får episoderna en annan och skarpare återklang.

Ta t ex Nausika som kallade tillbaka sina flyende väninnor, sen Odysseus halvdöd flutit iland på fajakernas ö:
– Kommer det hit en nödställd är det vår plikt att hjälpa!

Det var den normen som barden mest envist hamrade in hos åhörarna, när han på 800-talet före vår tidräkning sjöng sina sånger så som vi fått dem bevarade. Gång på gång tog han tillfället att gå igenom reglerna för hur man behandlar främlingar. Man tar emot dem, ger dem något till livs och nånstans att sova. I den ordningen. Först därefter kan det vara dags att formellt fastställa deras identitet:
– Vem och varifrån är du? Var har du hem och föräldrar?

Odysseus fick ångra att han själv bröt mot gästvänskapens bud, när han trängde in i cyklopens håla med 12 beväpnade män och tog för sig av maten utan att ha blivit inbjuden. Det ledde till ett våld utan motstycke. På kuppen gjorde han sig till dödsfiende med Poseidon, havets härskare. Under tio års tid tvingades han sen att fly kors och tvärs över Medelhavet undan jordskakargudens vrede.

Även friarna beseglade sitt öde genom att bryta mot plikten att hjälpa. Vid hemkomsten går Odysseus går runt bland dem som en tiggande främling och hejdas med orden: ”Väck med dig, gubbe! Försvinn! Av tiggare har vi tillräckligt.” Då svarar han, genomsyrad av sina flyktingerfarenheter:
– Stör det att jag är oparfymerad, har dåliga kläder?
xJa, jag går runt och tigger bland folk. Det är nöden som xtvingar.

Publicerat i Allmänt, Blogg | Lämna en kommentar

Resan hem

03 odysseus

Återupptäck Odysseen med Göran Hemberg.

Här vävs berättelsen in i ett minne från den tiden då han brukade berätta eposet på Medelhavsmuseet i Stockholm.

Tid: Tisdag 29 september kl 19.00
Plats: Kulturcaféet, Nyköpings folkhögskola
Biljetter: Ring skolans expedition, 0155-292080.
Arr: Nyköpings folkhögskola och ABF

Publicerat i Ej blogg, Föreställningar | Lämna en kommentar

Sant på scen

Fabulakvällen med livsberättelser på Teater Pero den 19 maj blev lyckad. Temat var Revolt! – sanna historier från scenen. I pausminglet stötte jag ihop med några kollegor. En kände sig inte riktigt bekväm med underrubriken:
– Kan berättelser nånsin vara sanna? Och vad är det för fel med skrönor?

 

Den invändningen når fram till roten av det som är så speciellt med muntliga livsberättelser: det står en livs levande människa på scenen och berättar något från sitt eget liv. Står där på riktigt och gömmer sig inte bakom en roll. Säger berättaren ”jag” utgår vi från att hen talar om sig själv. Vi kan ta miste, berättaren kanske är en lurifax. Och visst, att lyssna till en sån kan vara ett stort nöje – bara man fattar vad det är för en rackare man har att göra med.

Till vardags kan vi sällan tala till punkt utan att någon avbryter med en kommentar, bekräftar oss eller ifrågasätter vad vi säger. Det gör inte så mycket. Fragmentariskt prat är ju det som håller ihop världen. Men ibland händer det att någon drar efter andan och markerar att nu är nåt på gång: en kort historia med en början och ett slut. Vi kan hörsamma den signalen och ge berättaren vår uppmärksamhet. Då upphör samtalet. För en stund går vi med på att hålla tillbaka våra omdömen. Vi skapar ett gemensamt rum där vi tillsammans med berättaren beger oss in i berättelsens värld.

Den resan kan bli extra stark om berättelsen är på riktigt. Då lever vi oss inte bara in i en annans fantasi. Vi delar också någons verklighet.

Publicerat i Allmänt, Blogg, Föreställningar | Lämna en kommentar

Revolt_web

 

Det blev succé på Teater Pero den 19 maj, när Fabula-berättarna och deras gäster bjöd på historier ur levande livet. Själv bidrog jag bl a med en episod från medborgarrättsrörelsens dagar i USA. Programmet spelades in av produktionsbolaget Munck för att presenteras för radio och TV.

Kanske kan detta bli upptakten till en svensk scen för sanna berättelser ur livet – historier av hög kvalitet som också blir tillgängliga på en pod.

Publicerat i Ej blogg, Föreställningar | Lämna en kommentar

HäxaPå Fabulas berättarscen i april stod Ida Junker, Frida Spång och jag själv. Vi startade med några livshistorier. Så berättade jag Kirke-episoden ur Odyseen och Frida om ett japanskt likspöke. Ida avslutade kvällen med myten om Demeter och Kore. Dagen efter gjorde Ida och jag en kortare version av programmet på Skärholmens bibliotek.

HÄXA!
TID: Tisdag 7/4 kl 19
PLATS: Teater Pero, Sveavägen 114
ARR: Fabula Storytelling

Publicerat i Ej blogg, Föreställningar | Lämna en kommentar

Häxa!

Det var bestämt att Fabula Berättarscen den 7 april skulle gå i kraftfulla kvinnors tecken, men ingen hade kommit på en bra rubrik. Den kom på mejl några dar senare: Häxa! Och det klack till när minnet från en bilsemester i Portugal på 70-talet trängde sig på. Igen.

Vi var på hemväg och hade passerat spanska gränsen upp mot Salamanca. Bredvid mig i framsätet på min Renault 4 L satt Rebecka, en gammal kompis. Och bland pick och pack i baksätet hennes väninna Ann-Katrin.

Bilfärder är som gjorda för långa samtal men det här hade varit en lång tur. Vi skulle hem, var mätta på intryck och småtrötta på varandra – i alla fall jag. Fast Rebecka fick som vanligt fatt i en tråd och började nysta. Hon pratade på i solgasset medan vi slingrade oss upp för ett bergspass.

Själv försökte jag hålla min svindel i schack och koncentrera mig på vad som kunde dyka upp bakom varje ny hårnålskurva. Så rätade vägen ut sig och ledde in i en skogsdunge. Därinne i skuggan kunde jag äntligen slappna av och lyssna. Bara för att strax vända mig mot henne och väsa: Häxa!

Hennes bestörtning! Så brast hon i skratt – med tårar i ögonen. Vad hade jag nu ställt till med?

Situationen minns jag fortfarande hur tydligt som helst. Men vad hade triggat mig? Ingen aning. Så häromveckan bjöd jag hem Rebecka för att kanske få gåtans lösning. Jo, hon mindes också den där händelsen för över 30 år sen. Fast bara vagt. Och hon kunde väl inte veta vad som drivit mig? Händelsen den gången hade vi ju faktiskt varit två om:

– På den tiden ville jag ha dig, sa Rebecka, även om jag visste att vi två aldrig skulle få ihop det. Jag kan ha misstänkt nåt mellan dig och Ann-Katrin. Kanske var det bara svartsjuka. Och drivande som jag är, så…

Här hade jag odlat ett dåligt samvete i decennier. Och när det dras fram i ljuset så imploderar det bara: poff!

Men gåtan är fortfarande olöst: var fick jag Häxa! ifrån?

Publicerat i Allmänt, Blogg | Lämna en kommentar

Vestlunddagarna

Gösta Vestlund

 

hölls för andra året på Tollare folkhögskola 19-20 mars 2015. Konferensen är initierad av Gösta Vestlund, nestorn bland svenska folkbildare, och har yttrandefriheten som ett huvudtema.

Där ledde jag en berättarsalong Med rubriken: Hur kan man vara så jävla naiv? Ja hur kan man tror på det där med demokrati och mänskliga rättigheter? Provokativt, kanske. Men hur ska folkbildningen hålla sig levande om vi inte ibland utmanar oss själva?

Läs mer om Vestlunddagarna

Publicerat i Verkstäder | Lämna en kommentar

Berättarsalong på Vestlunddagarna

Skulle man råka fylla hundra och firas med pompa och ståt, är det väl bara att tacka och ta emot. Men om folk dessutom samlar in pengar? Gösta Vestlund, nestorn bland svenska folkbildare, valde att satsa slantarna på årliga konferenser om demokrati & mänskliga rättigheter.

I år hålls Vestlunddagarna på Tollare folkhögskola den 19-20 mars. Före jul blev jag inbjuden att medverka och visst hade jag lust att vara med i ett så hedrande och kvalificerat sammanhang. Men inte med en föreläsning. Hellre en berättarsalong med rubriken Hur kan man vara så jävla naiv! Då kan jag förena mina två huvudsysslor och baka ihop demokratifrågorna med berättandet. Spännande, tyckte arrangörerna.

Förra veckan visade det sig att aulan på Tollare inte rymmer alla som anmält sig. Intresset är så stort att de flyttar konferensen till sporthallen istället. Och jag som nyligen här på bloggen har slagit fast, att berättarsalongerna framöver skulle bli intima tillställningar i mitt eget vardagsrum!

Publicerat i Allmänt, Berättarsalonger, Blogg | Lämna en kommentar

Ska vi ses hemma hos mig nästa gång?

Det är nu fyra år sedan jag fick idén till Berättarsalonger – denna blandning av berättande och samtal kring något aktuellt ämne som jag sen dess har arrangerat med jämna mellanrum på teater Pero. Det har varit en spännande resa som gett mig en hel del nya erfarenheter. Inte minst salongen häromsistens.

Då var temat empati, vilket lockade fram berättelser & samtal om tiggeri, klasstillhörighet och kärlek. Också den här gången ledde historierna till oväntade möten och samtal. Av någon anledning var vi mycket färre än vanligt, bara ett drygt tiotal personer. Samtidigt blev kvällen ovanligt lyckad med ett vidöppet och intresserat lyssnande. Just den intima offentlighet jag söker.

Men om det optimala formatet för en berättar­salong nu visar sig vara 10-15 personer, vad ska jag då med ett rum som rymmer minst tre gånger så många? Då kunde jag ju lika gärna ha salongen hemma hos mig!

Visst vill jag också i fortsättningen vara med och göra Pero till en spännande scen för dokumentärt berättande – intresset för en sån verkar vara stort därute. Men den som i år vill vara med om en liten, intim och reflekterande berättarsalong, får hålla utkik efter tidpunkten här på hemsidan eller på facebook.

Platsen blir mitt eget vardagsrum – ja, så får det bli.

Publicerat i Allmänt, Berättarsalonger, Blogg | 1 kommentar

Om jag vore i dina kläder

Om jag vore

 

I berättelsernas värld identifierar vi oss gärna med andra. Men hur är det i verkligheten? I den här berättarsalongen tar vi upp empatin och dess gränser. Tänk om jag vore du och du vore jag – kan man säga så på allvar? Vad har vi egentligen för oss när vi vänder på perspektiven?

Värd: Göran Hemberg
När: Torsdag 20/11 kl. 19
Plats: Teater Pero Sveavägen 114, T-Rådmansgatan
Längd: drygt 2 tim inkl. paus
Entre: 150 kr, 100 kr stud/pensionär/mer än fem pers.
Biljetter: 08-612 99 00

Boka dina biljetter nu >>>

Publicerat i Berättarsalonger, Ej blogg | Lämna en kommentar

Allhelgonahelgen 2014

Allhelgonaljus

 

 

 

 

 

 

Folk står där ensamma eller i små klungor framför gravarna. Någon plockar bort en kvist eller ett par vissna löv, andra sätter dit en blomma. Alla har ljus med sig. Så sänker sig skymningen. Besökarna blir svårare att urskilja medan gravljusen träder fram allt klarare i mörkret.

Den här ordlösa seden att tända ett ljus på Alla helgons dag är rätt ny och för varje år blir ljusen på begravningsplatserna fler och fler. Det glimrar av spår från tankar på dem som inte längre finns. Inte ett ord blir sagt. Men jag tänker lättare på någon som inte är, när det visar sig att andra också gör det. Empati smittar som ebola.

Publicerat i Allmänt, Berättarsalonger, Blogg | Lämna en kommentar

Drakringen

Drakringen

 

Sigurd och Gudrun, Brynhild och Gunnar – två par indragna i ett ödesdigert triangeldrama.

Kersti Ståbi och Göran Hemberg blåser liv i den poetiska Eddans urgamla sånger om en explosiv fyrkant.

Tid:  Tisdag 7/10 kl 19
Plats: Teater Pero Sveavägen 114, T-Rådmansgatan
Entre: 150kr/100kr
Boka: 08-612 99 00
Arrangör: Fabula Storytelling.

Boka dina biljetter nu >>>

Publicerat i Ej blogg, Föreställningar | Lämna en kommentar

Drakringen

Drakringen

SD går framåt och alla sig förundrar. Själv grottar jag ner mig i gamla hjältesånger om Sigurd Fafnesbane. Det gjorde även Wagner på sin tid. Hans operor fick den unge Hitler att brista i gråt: se där urtypen för den sanne ariern! Och sånt håller jag på med.

Det främsta skälet är att jag får tillfälle att jobba ihop med min genommusikaliska berättarkollega Kersti Ståbi. Den 7 oktober presenterar vi på Teater Pero Drakringen – ett sång och berättarprogram ur den Poetiska eddan.  Mer info>>

I somras berättade jag på Ljungbyfestivalen en isländsk släktsaga om den fredlöse Gisle Sursson. Ett myller av personer med snarlika namn, de flesta på ett eller annat sätt släkt med varandra. Nu sitter Kersti och jag med fragment av ett tusen år gammalt epos som en gång har sjungits. Hur lät det när Gisle på sin tid lyssnade till det ödesdigra spelet mellan eposets huvudpersoner: de två äkta paren Sigurd & Gudrun, Brynhild & Gunnar? Vi kan bara ana och söka en motsvarande form som blandar sång med berättande på ett levande sätt.

De två paren verkar ha stått modell för den lika explosiva fyrkanten i släktsagan, där Gisle pekar på Gudrun som själva sinnebilden för lojalitet syskon emellan. Sigurdsristningarna i Sverige och det färöiska danskvädet om Regin smed är andra spår som antyder att berättelserna kring Sigurd Fafnesbane och den förbannade ringen spred sig som en löpeld över hela Norden mot slutet av vikingatiden.

Vad gjorde dem så populära? Kanske att lyssnarna den gången levde i en övergångstid – deras löst sammanhållna släktsamfund höll på att ge vika för kungadömen med envåldshärskare över avgränsade territorier. De var delaktiga i ett ödesdrama och kunde spegla sin egen osäkra tillvaro i de tragiska hjältesångerna om Sigurd och personerna runt honom.

Idag imploderar den ena nationalstaten efter den andra i jättelika flyktingströmmar. Få orkar se sig som deltagare i det dramat och våra vetenskapliga dystopier har knappast plats för hjältar och ondskefulla drakar. Så jag förvånar mig inte över Sverigedemokraternas framgångar. De bygger på en djupt känd oro för framtiden.

Publicerat i Allmänt, Blogg | Lämna en kommentar

Tordis saga

Berättarföreställning med Göran Hemberg

Sommaren 2014 publicerades de isländska släktsagorna i nyöversättningar på norska, danska och svenska. I anslutning till det samnordiska projektet blev jag ombedd att berätta en av dem på Ljungbyfestivalen. Det fick bli Gisle Surssons saga – men i så fall ur hans systers perspektiv.

Gisle beundrade sin storasyster Tordis och vågade livet för henne i Norge. Men på Island, dit familjen flydde, vägde inte längre deras blodsband tyngre än allt annat. Där blev Tordis en självständig kvinna och de hamnade på motsatta sidor i släktfejden han drog in henne i.

Publicerat i Ej blogg, Föreställningar | Lämna en kommentar

Mickelpriset

Mickelpristagare 2014Tanken hade farit igenom huvudet att jag kunde få priset den här gången. Det var bara två år sedan jag senast var inbjuden till berättarfestivalen i Ljungby och så kort tid brukar det inte gå mellan varven. Så jag blev väl inte överraskad, men ordentligt tagen.

I år firar festivalen sitt 25-årsjubileum. Den gången var jag en av entusiasterna som samlades i Målaskogs skola utanför Ljungby – så djupt in i mörkaste Småland man kunde komma innan stormen Gudrun rev ner alla träden. Vi hade varit ute och berättat på hembygdsgårdar och skolor runt omkring i trakten. Nu fick vi en berättar­kväll för oss själva där vi kunde bränna av våra bästa historier inför varandra.

Att få sina likars intensiva uppmärksamhet sporrade oss in i en värld, som åtminstone jag själv aldrig varit så helhjärtat innesluten i tidigare. Det magiska lyssnandet smittade av sig. Vi blev allt öppnare och sårbarare ju längre kvällen led och fram på småtimmarna förvandlades berättelserna till repliker i ett levande, vindlande samtal.

På den tiden ägnade jag mig åt scenberättande och jobbade med stora, långa epos. Det fascinerar mig fortfarande. Men jag har med åren upptäckt att muntligt berättande är en konstart som kan utvecklas åt alla möjliga håll. Så vad är det egentligen man premierar med ett pris? Jag tror att det närmaste man kommer en gemensam nämnare för goda berättare, är en känsla för rummet eller situationen man berättar i. Det kan röra sig om vilket rum som helst: ett klassrum, på dagis, runt matbordet, i biblioteket eller på en festivalestrad. Bara en berättare som är där på riktigt, kan få med sig åhörarna helt och hållet in i berättelsens värld.

Det sårbara, levande berättandet fram på småtimmarna i Målaskogs skola har jag försökt återskapa nu i 25 år. Jag ser Mickelpriset som ett erkännande för den strävan. Så, ja tack: gärna pension men först en rejäl utmärkelse.

Publicerat i Allmänt, Blogg | Lämna en kommentar

Ödets lekar

Berättarföreställning med Göran Hemberg på Ljungbyfestivalen den 15 juni 2014

Karen Blixen hade sinne för ödets nyckfulla lekar även om hon knappast trodde på några högre makter. Ödet betraktade hon snarare som en ordnande princip och en utmaning att besvara.

Blixen log ofta åt sina ödesmättade historier medan hennes föregångare, Selma Lagerlöf, kunde darra på läppen.

Publicerat i Ej blogg, Föreställningar | Lämna en kommentar

Fornnordiska berättelser i ett nutida rum

02beowulfHur blåser man liv i historier från den norröna diktningen, så gamla att de kanske berättades redan på järnåldern? Hur knyter man an till den världen med egna historier? På sommarens nordiska berättarseminarium i Eslöv gör vi en stor, gemensam verkstad för berättare som vill jobba med något av följande teman:

Vad finns det för nycklar som får den nordiska mytologin att öppna sig för oss sentida efterföljare?

Hur handskas man med språket, bokstavsrimmen och alla namnen? Med rytmen och sången?

Muntligt berättande är alltid personligt – också när materialet man utgår ifrån tillhör det nordiska kulturarvet. Hur hanterar man den utmaningen?

Kursledare:
Marit Jerstad, grundare av högskoleutbildningen i berättande på Oslo universitet. Har undervisat i nordisk mytologi sedan 1980-talet.
Knut Harris, filolog och författare. Har just nyöversatt Völvans spådom till norska tillsammans med Marit.
Göran Hemberg, berättare och praktisk filosof.

Var:  Eslövs folkhögskola, www.eslov.fhsk.se

När:  20-25 juli 2014

Anmälan: senast 2014-05-01 till
Ola Henricsson, ola.henricsson@ostra.goteborg.se

Deltagaravgifter SEK:
Enkelrum med dusch 6.150, med wc 5.900.

Dubbelrum med dusch 5.200, med wc 5.050.
Hemmaboende deltagare 4.300, medföljande 3.500.

Läs mer här >>

 

Publicerat i Allmänt, Blogg, Verkstäder | Lämna en kommentar

Fabula berättarscen tisdag 4 mars

I andras skor

 

Tänk om jag vore du och du vore jag…

I berättelsernas värld vänder vi på perspektiven.

På scen: Ida Junker, Göran Hemberg och Mats Rehnman.

 

Teater Pero 4 mars kl 19
Sveavägen 114, T-Rådmansg.
Entre: 150kr/100kr

Boka biljett direkt hos Pero >>>

Publicerat i Ej blogg, Föreställningar | Lämna en kommentar

Slanten är kastad

Tiggare stående

.

Häromdagen kastade jag en slant åt en tiggare. Det var första gången någonsin, trots att de länge varit väl synliga överallt i Stockholm. Så varför just nu?

De blev avhysta från sina eländiga övernattnings­ruckel i Högdalen, OK. Men att dom också blev skyldiga kronofogden 600 kr per skalle för den tjänsten!

Där gick det fanimej en gräns. En protest var på sin plats. Att obesvärat släntra förbi en tiggare är en konst jag övat på så länge att den blivit en väl inrotad vana. Det handlar bara om att leka blind eller åtminstone oberörd – och jag har blivit rätt hårdhudad med åren. Ändå lyckas jag aldrig helt förtränga en pinsam känsla av att vara genomskådad.

Nu var jag i alla fall på väg mot nedgången till pendeln vid Solna station. Innan jag gick hemifrån hade jag föst ner vad jag hade av lösa pengar i ytterfickan på min duffel. Inget fumlande här inte, när stunden väl var inne. Så får jag syn på honom i entrén:
– Nej, där sitter han! Genast slog olusten till. Och lika snabbt en motreaktion: Varför i herrans namn har jag det på det här viset? Nu ska han ju få sin slant! En förvirrande kamp bröt ut i mitt inre: vanans makt mot ett överlagt beslut. Hur skulle det här sluta?

Min första impuls var att tömma fickan över honom, dränka honom i ett regn av enkronor. Men så kan man ju inte bära sig åt mitt i lunchrusningen, vad skulle folk tro? Och medan förhandlingarna pågick inne i skallen, vandrade mina fötter vidare. Gjorde jag ingenting snart, skulle jag som vanligt ha passerat en tiggare, oförmögen att handla annorlunda.

Det blev ett riktigt, riktigt uselt och missriktat kast. Blixtsnabbt sträckte han sig åt sidan och fångade elegant upp enkronan med en plastmugg i handen:
– Tack, sa han med ett leende.

Publicerat i Allmänt, Blogg | Lämna en kommentar

Vad gör jag här!

Lise MarieDet slog henne i flygplanet, där hon satt bredvid några gamla strupsångare från Sakhalin. Alla var de på väg till Yukon International Storytelling Festival i norra Kanada – en viktig scen för ursprungsfolkens berättande. Vad hade hon att bidra med som berättigade hennes deltagande? Inte ett skit!

Jag minns mycket väl desperationen i flickans röst när hon förde upp-
levelsen på tal. Tillfället var speciellt. Jag hade lyckats samla henne, hennes mor och hennes mormor – tre generationer av danska berättare – till ett gemensamt samtal.

Nu, drygt tjugo år senare, återvänder Lise Marie Seidelin Nedergaard till det här minnet, när hon som den första presenterar sig på den nya sidan Månedens fortæller. Hon fick lov att välja sig själv den gången: att hon var både en modern människa och en modern berättare.

Det är spännande att följa en människas dialog med sig själv över två decennier. I dag tänker hon att det viktiga är hur man förhåller sig till sitt material, inte materialets ålder. Det gäller att kunna hantera spänningsfältet mellan berättelsen och samtiden den berättas i.

Så sant. Jag tror att Lise Marie pekar på ett dilemma som också kan ses från ett annat håll: muntligt berättande har alltid varit ett personligt berättande. Samtidigt som man berättar en historia, förmedlar man också sig själv – alldeles oavsett vad man kan tänkas representera i övrigt. Och det kan ha sina sidor i jag-löshetens tidsålder.

Publicerat i Allmänt, Blogg | Lämna en kommentar

Hur gör man när man spår?

Voluspå.
.

.
I motsats till författare, filmare och andra ord- & bildförmedlare kan en muntlig berättare inte frigöra sin historia från sig själv. Det är den stora utmaningen med Marit Jerstads och Knut Harris mästerliga nyöversättning av Völvans spådom. De vill få den utsägbar på nytt – ja, sångbar.

 

Verket består av ett drygt 60-tal korthuggna strofer, packade av gåtfulla bilder och storslagna syner. De har bevarats i ett par medeltida nedteckningar på Island. Även Snorre Sturlason, som levde under samma epok och mer än någon annan har påverkat vår syn på fornnordisk kultur, även han tog med ett utdrag av dikten i sin Edda: ett kompendium över den gamla muntliga diktkonsten som redan då höll på att bli överspelad, hednisk och svårbegriplig som den var. De som sedan dess försökt sig på nyöversättningar av Völvans spådom har riktat sig till läsare, ofta bland lärda specialister. Jerstad & Harris vänder sig till utövare. Med sin bok Voluspå – gudinnene og verdens fremtid presenterar de ett manus eller kanske snarare ett partitur, avsett att framföras.

Det är vanligt att tolka Völvans spådom i ljuset av kampen mellan hedendom och kristendom under vikingatiden. Jerstad & Harris går längre tillbaka. De fäster sig snarare vid tecken på hur det kan ha gått till när den nya asatron under järnåldern växte fram jämsides med den äldre vanekulten – utan att någonsin helt lyckas ta över. Författarna finner i Völvans spådom spår efter en urgammal fruktbarhets­kult, en underström genom fornnordisk kultur allt sedan den stora Modern dyrkades under bronsåldern.

Varför förkunnar völvan bara gudarnas undergång? Vad hände med gudinnorna, undrar författarna. Deras oförställda frågor fick mig att sträckläsa boken. På köpet fick jag mig till livs en massa kunskaper och erfarenheter, serverade med lätt hand. Tänk om jag hade haft tillgång till dem för tio år sedan när jag själv gav mig i kast med detta orakel. Då skulle jag kanske inte ha drunknat i lärt mörker och ett virrvarr av tolkningsmöjligheter.

Jerstad & Harris presenterar först hela dikten i deras nya, norska version. Sedan kommen­terar de sin översättning strof för strof jämsides med den isländska källtexten. På så vis får läsaren i förbifarten en introduktion i fornnordisk mytologi: alla dessa väsen som uppträder i så många föränderliga skepnader under en mängd olika namn. Den introduktionen fördjupas sedan i ett eget kapitel. Boken ger en koncis beskrivning av käll­orna, den redovisar tidigare tolkningar och den aktuella diskussionen. I ett kapitel om muntlig förmedling argumenterar författarna för att dikten i sin nuvarande form mycket väl kan ha bevarat en äldre, urnordisk tradition som föregick de språkliga omvälvningarna under folkvandringstiden. De åskådlig­gör hur versmåttet fungerar med sina stavelserim och påpekar för oss nutida berättare att ord kunde ha en magisk kraft i våra förfäders munnar. Hur förhåller vi oss till den saken?

Jag beundrar inte minst författarnas självklart redovisade val: så där kan man tolka, men vi tycker så här. De litar på sina livserfarenheter och lockas inte för djupt in i akademiska snårigheter. För att ta ett exempel: diktens tredje strof som skildrar den tidigaste urtiden, finns bevarad olika versioner. Enligt Snorres Edda, fanns då ingenting. Det passade honom – en kristen storman som levde i en övergångstid med starka hedniska inslag – att distansera sig från folktrons mer fantasifulla uttryck. En sådan minimalism kan kanske också vara tilltalande i vår tid. Men Jerstad & Harris väljer en variant där tidernas gryning bebos av Ymer, den tvekönade urjätten som avlade barn med sig själv och livnärde sig på mjölk från den kosmiska kon Ödhumbla – allt medan hon slickade fram den första guden, Bure. Potentiellt finns de med redan i begynnelsen: alla dessa jättar och dvärgar, alver och troll, vaner och asar. Författarnas val lyfter fram den cykliska tidsupp­fattningen i Völvans spådom, som skildrar världens skapelse, guldålder, undergång och pånyttfödelse. Det är spådomen som har en början och ett slut. Den fornnordiska världen har sina fyra årstider.

Marit Jerstad och Knut Harris har skrivit en praktisk handbok där en ny generation av berättare kan bekanta sig med fornnordisk mentalitet. De får i sina händer ett väl genom­arbetat partitur. Återstår att framföra denna mytiska vision, göra rättvisa åt dess mystik och magi. Vilken utmaning.

Jerstad, Marit och Harris, Knut, Voluspå – gudinnene og verdens fremtid, Saga Bok AS, 2013.   Saga Bok

Publicerat i Allmänt, Blogg, Verkstäder | 2 kommentarer

Råttfångarens år

råttfångare och barn

Att lyssna till en bra historia kan vara en höjdare. Men det händer också att jag sitter i salongen och vrider mig av obehag: Vad vill den där råttfångaren mig? Den risken går det nog inte att gardera sig mot. Jag tror att det är den som gör det muntliga berättandet levande.

I våras försökte jag reda ut saken i en essä på magister-programmet i Praktisk kunskap vid Södertörns högskola. Nu, den 21 november, har jag en berättarsalong på Teater Pero där vi gör en rundvandring bland autentiska berättare och bedrägliga.

En berättarsalong är något man deltar i. Världen anger färdriktningen med några berättelser, gästerna delar med sig av sina erfarenheter och kvällen fortsätter med nya berättelser och samtal.

Plats: Teater Pero, Sveavägen 114
Tid: torsdag 21 november kl.19 (Längd: ca 2 tim inkl. paus)
Pris: 100 kr, 65 kr studerande
Biljettbokning: 08-612 99 00

Publicerat i Allmänt, Berättarsalonger, Ej blogg | Lämna en kommentar

Att få tala till punkt

Den känsliga berätterskan

Hon hade berättat sin utmätta tid och Han lyssnat. Nu var det Hans tur. Men Hon hade inte hunnit avsluta sin historia, så Han fortsatte bara att lyssna och lyssna. Efteråt undrade han:
– Hur kunde jag ha  avbrutit henne mitt i?

En av många minnesvärda episoder från verkstäderna i biografiskt berättande på den sjätte Hakayafestivalen i Amman den 8-12 september 2013.

Publicerat i Verkstäder | Lämna en kommentar

En viktig och givande festival

Fidaa i Jerash

Foto: Amanda Glans    

Förra söndagen inleddes den sjätte Hakayafestivalen i Amman med en fråga hängandes i luften: vad berättar man för historier när kriget när som helst kan bryta ut? Svaret gavs i invigningstalet: historier om det levande som dränker förstörelsens röster. Ett par dagar senare gjorde palestinska berättaren Fidaa Ataya just detta i flyktinglägret Jerash en knapp timmes biltur norr om Amman.

Vi var fyra berättare från Fabula som hade förmånen att delta i festivalen med föreställningar och verkstäder i livshistorier för berättare från Jordanien, Palestina, Egypten och Sudan.

Hakayafestivalen är den enda existerande arenan där en ny, urban generation av berättare från hela MENA-regionen kan mötas och utbyta erfarenheter. En sådan möjlighet är helt avgörande för den som ger sig in på en karriär som professionell berättare – ett av de mer ensamma jobben i världen. Man behöver dela sina upplevelser och reflektera över dem tillsammans med kollegor och mer erfarna. Det är så berättare utvecklas och får inspiration. Och det är så det muntliga berättandet kan sprida, bevara och förnya folkkulturen i länder där högsta prioritet ges åt läs- och skrivkunnighet, färdigheter som också underminerar mycket av det traditionella kunnandet.

Fidaa gav till ett förtjust rop, när vi sa att vi gärna ville följa med henne till lägret. Där såg vi henne för en stund fånga barnens uppmärksamhet med en berättelse om pojken som hade alldeles för stora öron. Tillsammans gick de in i berättelsens värld och lät den för en stund genomsyra sin egen verklighet. Det var vackert.

Fidaa, närbildEfteråt snackade vi jobb hela vägen till Allenbybron, där hon lämnade oss och passerade gränskontrollen in på Västbanken. Hon gick mot sitt tuffa, ensamma och viktiga arbete i Ramallah med ett leende på läpparna och vi, hennes åhörare, blev belönade för andra gången.

Publicerat i Allmänt, Blogg | Lämna en kommentar

Ditt och mitt öde – våra berättelser

Amanda Glans, Kersti Björkman, Mats Rehnman och jag själv kommer att representera Fabula på den sjätte Hakayafestivalen i Amman den 8-12 september 2013. Vi ska ge berättarföreställningar och leda verkstäder.

Hakaya är ett nätverk kring Al Balad-teatern i Amman, teatergruppen El Warsha i Egypten och Arab Education Forum som är aktivt i 22 arabländer. Arrangörerna noterar hur den arabiska våren kom som en överraskning för de flesta, med enorma återverkningar i hela mellanöstern och nordafrika.

Därför önskar de nu ge röst åt människors erfarenheter och omforma dem till levande historia, vilket liknar ett projekt Fabula drev för några år sedan här i Sverige med överlevande från förintelsen. Målet är att få till stånd en bred kulturell dialog med fokus på den enskilda människan och vad hon har att berätta. Centralt för demokratiseringsprocessen, anser arrangörerna, och nödvändigt för en mer fredlig utveckling i regionen.

Ska bli riktigt, riktigt spännande.

Publicerat i Blogg, Verkstäder | Lämna en kommentar

Your fate, my fate, our stories

As a member of Fabula, a Swedish group of storytellers, I am invited to perform and give workshops at the sixth Hakaya festival being held 8-12 September in Amman, Jordan.

Hakaya is a network organized around Al Balad Theatre in Amman, El Warsha theatre group in Egypt and The Arab Education Forum, active in 22 Arab countries. The organizers note how the Arab Spring took most of the world by surprise. It’s repercussions are still unfolding, defying age-old rhetoric that people have neither voice nor power. The Middle East and North Africa continues to be a region faced with tough political and social-economic challenges and the need for peaceful change is felt everywhere. Therefore they have set up a program for turning peoples experiences into living stories. The aim is to expand cultural dialogue, focusing on the worth of individual human beings and the need to hear their stories. This is central, the organizers believe, to the democratization process and the healthy development of communities.

I am looking forward to this opportunity of sharing important experiences and turning episodes of our lives – theirs and mine – into well reflected stories.

Publicerat i English | 1 kommentar

Berättare, råttfångare och deras praktiska kunskap

RåttfångarenHäromdan kom omdömet: [Essän] är gediget reflekterande, mångperspektivisk och omprövande. Den har ett tankedjup, en teoretisk medvetenhet och dessutom en sorts dubbelkomposition som ger den djupverkan. Den lämnar bidrag till teoribildningen om berättares yrkespraktik. Den är välformulerad.

Visst hoppades jag, men vågade ändå inte tro på det: att min slutessä i praktisk kunskap vid Södertörns högskola skulle tas emot så väl.

Vad är det egentligen vi berättare kan? Jag hade grubblat fram och tillbaka över den saken och prövat det ena uppslaget efter det andra, när plötsligt en förträngd händelse dök upp i tankarna. Kanske skulle jag komma vidare om jag nystade i den? Det var vid Ljungby­festivalen förra året och jag höll på att berätta sägnen om Råttfångaren från Hameln. Så tappade jag för ett ögonblick tråden. Sånt händer, vilket har det goda med sig att berättaren får ett gyllene tillfälle att dra in åhörarna i berättandet med ett: få se nu, var nånstans var jag?

Men i mitt fall blev det som en kortslutning. Jag såg i ögonvrån hur folk på första raden satt alldeles hypnotiserade med halvöppna munnar. De var kvar inne i berättelsen, oändligt långt borta. Och det bar sig inte bättre än att jag kom att identifiera mig med råttfångaren i min berättelse. Vad hade jag med dessa bergtagna främlingar att göra?!

Det hela varade bara bråkdelen av en sekund. Sen fortsatte jag som om inget hade hänt. Ingen – utom jag själv – hade märkt något.

Den här spänningen mellan autenticitet och förförelse tror jag är säregen för muntligt berättande. Så jag använder Råttfångaren som en metafor genom essäns tre huvudavsnitt: Publikt berättande, Vardagsberättande och Livshistorier. Slutsatsen jag kommer fram till är att en muntlig berättare kan luras – i motsats till både författare och skådespelare, som har en barriär av fiktion mellan sig och sin publik. Och att luras, det är inget annat än baksidan av den djupt mänskliga förmågan att oförställt kunna säga som det är.

Så vad gör jag nu med det här? Väl skrivet är en sak, bra berättat en annan.

Publicerat i Allmänt, Blogg | 8 kommentarer

Leyla kom loss

.
– Var så goda och sätt igång!

Jag hade just förklarat att i ett Öppet forum kan vem som helst ta upp något som ligger hen själv om hjärtat just nu. Det är fritt fram. Och finns det andra som nappar, har man sen ett samtal om saken.
Platsen var ett konferenshotell i Jeriko på Västbanken för några veckor sedan. Jag var där för Palmecentrets räkning och höll seminarier för deras palestinska samarbetspartners.

Männen kastade sig över de tomma förslagslapparna som låg på golvet mitt i kretsen av konferensdeltagare. Leyla (hon heter egentligen något annat) och de andra kvinnorna satt kvar på sina platser och såg på.
– Har du verkligen inget du skulle vilja ventilera, undrade jag.
– Kanske, sa hon, men jag vet inte… det hör nog inte hemma här.
– Men, sa jag, poängen med ett Öppet forum är ju att det är du själv och ingen annan som avgör den saken. Hon tvekade. Gick sen ut på golvet, hämtade en lapp och skrev ner det som upptog henne.

Det blev alldeles tyst när ämnet visade sig vara – sex.
.    Förslagslapparna sattes upp på en vägg, en marknadsplats för idéer där man kunde skriva upp sig för något av samtalen. Andra initiativtagare talade för sin sak och samlade små grupper runt sig. Kring Leyla var det tomt. Först stod hon där tyst för sig själv, så gick det nog upp för henne att hon redan bränt broarna bakom sig.
.    Plötsligt förvandlades hon till en munter månglare i en orientalisk basar, stod inte att hejda. Med rop och skratt lockade hon till sig den ena deltagaren efter den andra.
– Nej, det här måste jag bara vara med om, sa tolken och övergav mig för att snacka sex med Leyla, sju andra kvinnor och en man. Efter samtalet hade de med sig ett förslag om sexualundervisning i skolorna.

Läget i Palestina är minst lika fastlåst och ohållbart nu, som när jag var där för sex år sedan. Men då – före den arabiska våren – skulle Leyla knappast ha kommit loss som hon gjorde den här gången.

Publicerat i Blogg, Verkstäder | Lämna en kommentar

St. Petersburg

Verkstäder i organisationsutveckling med demokratiska förtecken för oberoende fackföreningar i St. Petersburg, Ryssland.
1-2 december 2012

Publicerat i Ej blogg, Verkstäder | Lämna en kommentar

Storywood

Konferens för berättande i undervisningen, Pedagogiska institutionen vid Göteborgs universitet, 29 oktober 2012

Publicerat i Ej blogg, Verkstäder | Lämna en kommentar

Den som söker, ska leta!

Ännu en höstvandring i bergen mellan Katalonien och Castellón. Och nu, till slut, kunde jag ta bilden, lägga ut den på facebook och skriva: Har sökt den här stigen upp till marmorbrottet ovanför Chert i drygt 25 år. Idag fann jag den.

Genast kommenterade en vän: Han som söker, han ska leta!

Så sant. Redan första gången jag var där, förstod jag att det måste finnas en stig. Hur tog sig folk annars till sina odlingar på alla dessa terrasser, all denna förstenade människomöda som trotsar sig upp för branterna?

Fast nu är de flesta odlingarna övergivna sen länge. Visst pekar kartan fortfarande ut stigar, men de går knappast att upptäcka bland alla buskar och snår. Numera leder de sällan någon vart, löser bara upp sig i tomma intet på någon bergsrygg eller slutar tvärt vid ett stup. Och man tar sig inte fram genom den förvildade naturen utan att riva sönder sig.

Årtiondena gick och varje gång jag återsåg de storslagna bergen, var det med en suck: här någonstans måste det gå en stig.

Så visade det sig, nu senast, att några entusiaster röjt en led längs berget. Och  på ett klipputsprång mot dalsidan hade de lämnat efter sig en liten hög med stenar. Mitt emot reste sig en brant slänt som jag annars aldrig skulle ha drömt om att klättra upp för. Men nu var stenarna ett tecken. Och där ovanför gick stigen jag sökt så länge!

Fast i sanningens namn har jag nog mest suckat över den. Under alla dessa år har jag aldrig frågat herden i byn, inte hört mig för bland jägarna eller tagit kontakt med skogsvaktarna som har uppsikt över markerna.

Häftigt att världen ibland också går den till mötes som inte letar särskilt målmedvetet.

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Och sen då, vad händer sen?

Benedicte Hambro, Ulf Ärnström och jag själv inleder med historier som knyter an till sånt vi går och funderar på. Det blir en alldeles öppen berättarsalong där vi tillsammans med de övriga gästerna väver en arabesk av historier, tankar och lyssnande.

Var: Oskar vid Hagabion i Göteborg

När: Söndag 28 oktober kl 16-18.

 

Publicerat i Berättarsalonger, Ej blogg | Lämna en kommentar

Hattar

Kenneth, vår gode vän, skulle doktorera och vi i läsecirkeln var bjudna på disputationsfesten i Lund. Ett par månader innan mejlade Moa oss andra och föreslog att vi gemensamt skulle ge honom en present men hålla Ingrid, hans fru, utanför det bestyret. En utmärkt idé.

Men vad skulle han uppskatta, han som redan hade det mesta? Ett telefonsamtal till Ingrid skulle ha löst problemet men nu fick vi själva försöka komma på nåt. Jag grubblade och mejlade till slut att vi kanske kunde ge honom var sin älsklingsbok med personlig dedikation. Det kom omgående svar från Mikael: Vi gör ju inget annat än läser böcker – varför inte en hatt?
– Ska alla människor gå omkring i hatt nu för tiden! Den är ju mitt signum, berättare som jag är. Ja, det var min reaktion om sanningen ska fram. Sen mejlade jag tillbaka att det var en utmärkt idé. Moa svarade att hon också ställde upp – men hattar visste hon ingenting alls om.

Det gick flera veckor innan hörde Olle av sig. Han var på resa i Colombia och hade bara tillgång till nätet då och då. I så fall, skrev han, borde det vara en handvävd panamahatt av den där utsökta sorten, som lär kunna rullas ihop och stoppas in i fodralet till en havannacigarr. 

Efter ytterligare fjorton dagar skrev Mikael att han kunde kolla i hattaffären på Götgatan veckan därpå. Men jag kanske var i stan? Jag som kunde det där med hattar.
– Det här är faktiskt hans idé och inte min! tänkte jag. Och jag hade sannerligen händerna fulla med annat just då. Så jag lät bli att svara. 

Festen stod för dörren. Det var svårt att få hatten ur tankarna och varför var jag så grinig? Äntligen kom det ett nytt livstecken från Mikael. Han hade på Olles inrådan tagit kontakt med en exklusiv hattimportör i Söderköping som hade ett exemplar till salu för 2 500 kronor. Och storleken var rätt, det hade Ingrid bekräftat. Ja, köp den! mejlade båda Moa och jag tillbaka. 

På resan ner till Lund slog det mig att dresskoden i 70-talskretsarna, där Kenneth och jag först hade mötts, var strikt proletär. Trots det dök han ibland alldeles obesvärat upp – i hatt! Ja, så var det och jag mindes nu också min reaktion: då borde väl också jag en dag kunna ta mod till mig. 

Vid minglet före middagen bad Mikael mig överlämna vår present med några ord. En oförtjänt heder, men gärna det. Jag hade ju den här historian att berätta.

Fast det sista stämmer inte riktigt. Här är berättelsen översatt till text. Och trots att det tagit timmar, har den knappast blivit bättre. Då vaskade jag fram stolparna till händelseförloppet ur minnet på några minuter. Sen kunde jag stå där i min egen hatt och förlita mig på att stämningen vid middagen skulle göra resten.

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Och sen då?

Råttfångaren spelade på sin flöjt. Tonerna var så betvingade att alla stans råttor följde honom ner till floden, där de drunknade.

.
Och sen då? Ja, han fick inget betalt och blev ursinnig. Några dagar senare, när de vuxna var i kyrkan, återvände han. Nu kom det så underbara toner ur hans flöjt att alla barn blev förhäxade, följde honom upp på ett berg och in i en grotta.

Öppningen slöt sig bakom dem och de var spårlöst försvunna.

Och sen då?

I den här berättarföreställningen lindar Göran Hemberg livshistorier, egna och andras, kring sägnen om Råttfångaren från Hameln. Det finns alltid något efter en berättelse som är värt att berätta och reflektera över.

Var: Fabulafestivalen vid Hornstull

När: Söndagen den 16 september 2012, kl 13-14

Publicerat i Föreställningar | Lämna en kommentar

Bekräfta sina löften

Många sagor slutar med att de festade i dagarna tre. Men det här var ett modernt brudpar, som inte tyckte att dagarna behövde komma i en enda följd. Så de vigde sig inför prästen, brudens far och ett par andra vittnen redan förra året. Och mitt i körsbärs­blomningen för en vecka sen, firade de festens andra dag genom att bekräfta sina löften inför släktingar och vänner.

Det handlar ju inte om småsaker, när man tar någon annan till sin man eller hustru att älska i nöd och lust. Det löftet bryggar över glipan mellan det som varit och det som kommer, och ger framtiden en ny inriktning. Du gör om på tillvaron och ger den andra lov att räkna med just dig i fortsättningen. Visst är det något värt att bekräfta i festliga – och gärna lite högtidliga – former.

Idén om en bekräftelseceremoni dök upp i skallen för ett par år sedan, när jag ansökte hos länsstyrelsen om att bli borgerlig vigselförrättare. Men det visade sig vara ett politiskt hedersuppdrag som partierna delar ut till sina betrodda medlemmar, så det gick inte alls. Underligt, tänkte jag, att en vigsel måste kopplas antingen till religion eller till politik – många står ju numera främmande inför båda.

Fast man kunde ju låta bröllopsfesten hålla på ett tag och följa brudparet ett stycke på vägen. Under vigselakten får Gud eller kejsaren sitt. I akt två får brudparet tillfälle att bekräfta sina löften inför släkt och vänner. Den församlingen blir i praktiken deras viktigaste vittnen på att de står fast vid sina löften.

Det blev en festlig och meningsfull ceremoni. Efteråt fick vi en liten glimt från första akten. När vigseln var över hade prästen gått fram och frågat brudparet om deras framtids­planer, om det kanske var aktuellt med barn:
– I så fall ställer jag gärna upp.
– Så himla snällt. Men det behövs verkligen inte, slapp det ur bruden. Som tänkte att det måste finnas barnvakt på närmare håll.

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Bara vara öppen och älska

Dörrarna står öppna på vid gavel i Vilhelm Hammershøis målning. 

Många fler – bland både kvinnor och män – tycker det är mer OK att köpa sex utomlands eller vara otrogen någon gång, än att säga ”jag älskar dig” utan att mena det. Åtminstone om man får tro en undersökning som Skavlan presenterade i sin pratshow för en tid sedan.

Är öppenheten en sak och älskandet en annan, eller hur hänger de ihop?  Räkna med  lika många perspektiv på den saken i vårens berättarsalong som deltagare. Räkna med festliga, pinsamma och rörande historier. Och inte minst givande erfarenhetsutbyten.

Det är också internationella kvinnodagen. Det firar vi med Kersti Ståbi och Marita Castro som särskilt inbjudna gästberättare.

En berättarsalong är något man deltar i. Världen anger färdriktningen med några berättelser. Så får gästerna tillfälle att dela med sig av sina erfarenheter. Det stoffet ligger sedan till grund för nya historier och samtal.

Plats: Teater Pero Sveavägen 114, Stockholm
Tid: den 8/3 kl 19.
Längd: drygt 2 tim med paus
Pris: 100 kr, studerande 65 kr
Bokning: 08-612 99 00 


							
Publicerat i Berättarsalonger, Blogg | Lämna en kommentar

Ska det vara så svårt?

I centralens pocketshop kom en kontinental frihetskänsla över mig: fem timmar i första klass till Köpenhamn. Så jag sträckte bara ut handen och fick tag i en bok som låg trea på topplistan. På tåget sjönk jag sen ner i en oavbruten, sorgesam må bra-läsning – ja, det blev lite öl och chips också.

Det var så  jag kom att sträckläsa En dag av David Nicholls. Och eftersom jag aldrig hör talas om boken googlade jag på den och fick 71 miljoner träffar. Sån tur att det här välgjorda avtrycket av 70-talisternas tidsanda inte kom att gå mig spårlöst förbi.

Boken handlar om två människor som försöker få till det utan att lyckas – år efter år efter år. Ungefär som i filmklassikern När Harry möter Sally, men skildrat mer på djupet. Ja, boken är verkligen mycket välskriven. Men det var inte bara därför jag hjälplöst sögs in i den. Det var själva temat: köttets lust och själens obotliga ensamhet. Något man hellre läser än talar om.

Varför är det på detta viset? Få se, om vi inte kan komma åt den saken på berättarsalongen den 8 mars.

Var: Teater Pero, Sveavägen 114 Stockholm
När: kl 19.00
Bokning: 08-612 99 00 eller goran@berattarsalonger.se

 

Publicerat i Allmänt, Blogg | Lämna en kommentar

Blotta eller öppna sig

Egyptiskan Aliaa Magda Elmahdy har lagt ut en nakenbild av sig själv på internet. För ett år sedan hade det varit otänkbart men så kom den arabiska våren. Hon gjorde det i syfte att stödja revolutionen.

Vid det här laget har bilden väckt en enorm uppmärksamhet. I mångas ögon är hon en hjältinna, andra ropar på dödsstraff. Någon skryter med att ha runkat av sig framför bilden.

Hon har bitit huvudet av skam, gett Jante fingret och framställt sig själv lika naken som sagans Kejsare utan kläder. Att blotta sig så inför hela världen är modigt.

Själv utmanas jag av något annat som varken är tabubelagt eller progressivt: att öppna sig för en annan. En djävla skillnad, slår det mig så här på Alla hjärtans dag.

Publicerat i Allmänt, Blogg | Lämna en kommentar

Kärlekslås

Häromdan var vi ute och gick, en vän och jag. Blev stående mitt på Västerbron: där på broräcket hängde ett jättelikt getingbo av hänglås, det ena fastkedjat vid det andra i lager på lager. För två år sen såg jag samma sak – fast med låsen mer utspridda – på en bro över floden i Dnepropetrovsk.

Nu har alltså ritualen med kärlekslås slagit rot också i Sverige: vår kärlek ska bestå lika länge som låset, för vi har kastat nycklarna i sjön.

Visst är det vackert med ceremonier som uppstår från den ena dan till den andra och som spontant sprider sig över hela världen. Och häftigt att den här seden som omväxling kommer österifrån. Men vad är det egentligen bilden visar? Att kärleken är flyktig som en fågel. När väl jag hittat det rätta föremålet för min kärlek, måste vår förening skyddas. Stäng dörrarna om den. Håll fast den med bojor och lås – tätt, tätt, tätt.

Bara vara öppen och älska, det var innan.

Publicerat i Allmänt, Blogg | Lämna en kommentar

Saknaden efter Mona

… och jag saknar Mona Sahlin såååå i politiken! Sucken träffade mig i går, mitt under morgon­kaffet, när jag läste en väns inlägg på facebook. Den var så ogarderad att den gick rakt in: vem saknar jag själv?  Inget ansikte dök upp, det var bara tomt. Underligt, någon måste jag väl ändå sakna?

Det var en sån där januarigrå dag, när man inte tar sig för med det man borde. Och inte har lust med något särskilt, bara få undan några likgiltiga böcker ner i en konsum­kasse. Det dammade om dem. Som gjort för en ordentlig rensning av bokhyllorna – med dammsugare och allt. Fast nej: det skulle ta hela dan.

Stänga av och tränga bort – det går av sig själv när man är på gång. Gudskelov, annars fick man väl ingenting gjort. Men där emellan, när inget annat pockar på, ger sig saknaden ordlöst till känna. Så var det i går. En stämning nära den där grundläggande, som vi alla gör allt att förtränga: hur livet är ett andetag mellan två evigheter. Det är då man knäpper på radion, ifall den inte alltid står på för säkerhets skull.

Fram på eftermiddagen trängde Håkan Juholts röst igenom P2-musiken: …lämnar jag med omedelbar verkan uppdraget som ordförande för socialdemokraterna. Dags för ännu en ny partiledare.

Så här i efterhand vill Mona Sahlin klokt nog skrota hemlighetsmakeriet runt valberedning och verkställande utskott. Men hur öppet kan ett parti vara som håller på att sprängas inifrån? Som aldrig har stått inför större utmaningar utifrån? Som går igenom sin största kris någonsin?

Jag tror inte att min vän på facebook saknade en ny stark partiledare. Jag tror hon saknade ett ansikte för själva öppenheten. Den som kan vara lika svår att stå ut med när man är ensam med sig själv.

Publicerat i Allmänt, Blogg | Lämna en kommentar

Elser och Breivik

Berättarsalongen den 16 november handlade om krigare, galningar och alla vi andra. Då berättade jag bl a hur man i Berlin just har invigt en 17 meter hög skulptur: konturen av ett jättelikt ansikte i profil mot himlen. Ett monument över den händige snickaren Georg Elser. Är han bekant? 

Den 8 november 1939 sprängde han Münchens Bürgerbräukeller i luften. Taket på den stora ölhallen rasade ihop över podiet och dödade 8 naziveteraner och en servitris. Där hade Hitler stått en kvart innan och hållit tal till närmare 2 000 anhängare. Attentatet misslyckades av en ren tillfällighet. Hitler avslutade sitt tal en halvtimme före utsatt tid och lämnade podiet tillsammans med Goebbels, Heydrich och Hess. Dom måste hinna med nattåget, eftersom det hade lagt sig en tät dimma över stan under kvällen. Hitler kunde inte ta flyget tillbaka till Berlin som planerat.

Elser blev gripen, förhörd och torterad. Partiled­ningen vägrade tro att han varit ensam: det måste ha varit en brittisk konspiration. Därför bestämde de sig för hålla honom vid liv till dess att de tyska trupperna hunnit besätta England. London skulle då bli skådeplatsen för en spektakulär rättegång inför hela det ockuperade Europa. Fast kriget tog ju en annan vändning och Elser sköts med ett nackskott i Dachau 1945.

I förhörsprotokollen, som blev offentliga på 80-talet, framgår det att han förberett sig i sin ensamhet under ett helt år. Han lyckades själv mura in en sprängladdning i en pelare som bar upp ölhallens tak och den kopplade han sedan ihop den med en tidsinställd utlösare. Elser var pacifist. Gång på gång under förhören sa han att han velat undvika ett storkrig med miljontals döda – det som tog fart på allvar några månader senare.

Drygt 70 år efteråt reser sig nu det mäktiga minnesmärket över Elser mot Berlinhimlen. Jag tror det är viktigt att ställa sig själv frågan: vad är det som särskiljer hans gärning från Breiviks dåd?

Publicerat i Berättarsalonger, Blogg | Lämna en kommentar

Krigare, galningar och vi andra

En tid efter massakern på Utøya satt jag och småpratade med en god vän. Plötsligt sa hon:

– Han måste vara sjuk!
– Varför det? invände jag men begrep sen att jag sårat henne. Det var ju inte menat som en klinisk diagnos. Hon uttryckte bara sin förtvivlan. Som en stämma ur kören i en grekisk tragedi.

Den 16 november är det dags för en ny berättarsalong på Teater Pero. Vi utgår från våra egna erfarenheter, så det kommer nog att handla mer om oss själva än om krigarna och galningarna. Men vem vet vart berättelserna leder? Det visar sig först när vi är där.

Plats: Teater Pero Sveavägen 114, Stockholm
Tid: den 16/11 kl 19.
Längd: drygt 2 tim med paus
Pris: 100 kr
Bokning: 08-612 99 00

Publicerat i Berättarsalonger, Ej blogg | Lämna en kommentar

En pojkdröm

Man ser sällan krigarens ansikte numera, men här är en klassisk bild.  Den togs en månad efter USA-alliansens invasion av Irak 2003. President Bush, i full mundering, har just landat med ett stridsflygplan på hangarfartyget USS Abraham Lincoln.

Vi ser den potente överbefälhavaren i det globala kriget mot terrorismen på väg att tacka manskapet för deras insatser.

Hans blick är fäst vid den stora banderollen som hänger på kommandobryggan: UPPDRAGET SLUTFÖRT.

En pojkdröm, visade det sig. Först i höst – upp emot hundratusen irakiska dödsoffer senare och tusentals döda amerikaner – drar USA bort sina sista soldater därifrån.

Försöker föreställa mig en god krigare. Svårt.

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

ETT MÄNNISKOÖDE

En muntligt berättad historia som bygger på egna erfarenheter är ett kraftfullt och engagerande sätt att kommunicera på. I den här heldagsverkstaden får deltagarna lära sig hur man gör. Inga förkunskaper krävs.

Verkstaden vänder sig särskilt till personer som står inför olika utmaningar – uppdrag i en främmande miljö, t ex. De får ett uppskattat tillfälle att samla sig inför den verklighet de kommer att möta och verktyg att berätta om den efteråt.

Publicerat i Verkstäder | Lämna en kommentar

FILOSOFI APROPÅ

Vad är meningen med livet? Är viljan verkligen fri eller styrs vi av ödet? Ondskan, finns den?

På den här kursen är inga frågor för stora, om man bara kopplar dem till egna minnen eller situationer andra varit med om. Vi förvandlar dem till korta historier med hjälp av några enkla dramaturgiska grundtekniker och låter sedan berättelserna leda vidare till spännande samtal.

Kursen som sträcker sig över 3-4 dagar vänder sig till relativt erfarna berättare som jobbar med människor, inte minst pedagoger. Alla har med sig en kort berättelse som ligger dem om hjärtat, helst en livshistoria. Mot slutet av kursen får den sitt svar i form av en ny historia från någon annan deltagare. Anmäl dig till kursen här

Publicerat i Ej blogg, Verkstäder | Lämna en kommentar

SOKRATISK DIALOG

– samtala med hjälp av berättelser

Det goda samtalet engagerar. Sokratisk dialog är en metod att berätta sig fram till en definition av själva ämnet. Här bidrar var och en med sitt perspektiv i form av en kort historia, vilket skapar ett nyfiket lyssnande istället för verbal oenighet.

På den här halvdagsverkstaden går vi igenom metoden steg för steg. Deltagarna får med sig ett instrument att undanröja tjafs och verbal oenighet på sina arbetsplatser – inte minst skolan.

Publicerat i Ej blogg, Verkstäder | Lämna en kommentar

SOKRATES – EN JUBELIDIOT?

Sokrates, den västerländska yttrande- och tankefrihetens första martyr, var den atenska demokratins ihärdigaste kritiker. Mot honom står Protagoras, vishetsläraren som för den konventionella moralens talan. Frågorna de tar upp i sin verbala boxningsmatch är lika aktuella idag som den gången det begav sig för snart 2 500 år sedan: individ kontra kollektiv, tolerans kontra sammanhållning, jämlikhet kontra självständighet.

Publicerat i Ej blogg, Föreställningar | Lämna en kommentar

BEOWULF

– om drakar och döda släktens guld

Det var folkvandringstid. Då fanns det varken kyrka eller stat. Men då som nu krävde det riktigt värdefulla sina monster. Men varifrån kom hoten? Vem var då en god kung?

I den här berättarföreställningen gräver Göran Hemberg i ett uråldrigt kulturarv och hittar frågor vi brottas med än idag.

Publicerat i Ej blogg, Föreställningar | Lämna en kommentar

RESAN HEM

Odysseus: ett offer för sina egna framgångar och lidelser. En passionerad och ironisk person,oförmögen att lägga skulden för den förödelse som ofta kantar hans väg på andra – vare sig gudar eller människor. Illusionslös och nyfiken får han mellan varven anledning att undra: men sen då, hur går det sedan?

Publicerat i Ej blogg, Föreställningar | Lämna en kommentar

BALDERS DRÖMMAR

Balder är ljus. Loke är mörk. Odin vet allt men kan ingenting göra. Visst kan man resa en mur mellan gudar & jättar och skilja ljust folk från mörkt. Men med den ordningen får man ändå aldrig de goda för sig, bara ett undergångshot.

Ragnarök går som ett mörkt stråk genom den fornnordiska diktningen.

Publicerat i Ej blogg, Föreställningar | Lämna en kommentar

DE FÖRSTA OCH DE SISTA

– budskapet enligt Markus

Berättelsen börjar när den jordiske Jesus bara har tre år kvar att leva och slutar tvärt vid hans tomma grav. Den uppståndne Kristus finns inte med. De utvalda, som skulle sprida det glada budskapet var på flykt. Och kvinnorna som kom till graven vågade ingenting säga.

Till en början hade Jesusorden gått från mun till mun i en folklig väckelserörelse. Markus var den förste att fästa evangeliet på pränt. I den här berättarföreställningen tar Göran Hemberg Markus på orden.

Publicerat i Ej blogg, Föreställningar | Lämna en kommentar

TYRFING MANS BANE

– ur Hervararsagan

Arngrim hette en man. Ute i Gårdarike hade han kommit över en makalös klenod, det segerrika svärdet Tyrfing. Men eggen vändes snart mot den egna ätten. Svärdet bringade olycka över den ena generationen efter den andra.

I denna medeltida berättelse finns sånger från vikingatiden insprängda. Och episka spillror från de stora folkvandringarnas dagar.

Publicerat i Ej blogg, Föreställningar | Lämna en kommentar

Mannen som planterade träd

Fotvandrar bland bergen i norra Castellón. Tallskog, buskar och timjan på de övergivna terrasserna som trotsar sig allt högre upp för branterna. Några ruiner. Småbrukarna tvingades iväg när Francodiktaturen på 1950-talet rensade bort de sista motståndsfickorna här. Och en annan historia gör sig påmind:

Vid samma tid fick nämligen den franske författaren Jean Giono en beställning av en amerikansk tidskrift – ett bidrag till deras serie ”Den märkvärdigaste människa jag någonsin mött”. Giono skrev om en herde från sina egen barndom i norra Provence. Mannen hette Elzéard Bouffier och levde ensam med sina får på en ödslig högplatå uppe i bergen – bara nakna hedar och en och annan stenhög från någon övergiven by.

Bouffier hade byggt sig ett stadigt och vindtätt litet hus av resterna från en gammal ruin. Där tog han varje dag efter kvällsmaten fram en stor säck med ekollon som han hällde ut på bordet och började sortera. Han var petnoga: bort med alla som var spruckna, mögliga, för små, eller vad det annars kunde vara för fel på dem. De utvalda ollonen la han i högar med tio i varje. Och när han fått ihop tio högar samlade han ihop dem i en tygpåse som han la i en hink vatten över natten.

Varje morgon tog han tygpåsen, vandrade upp för en bergssluttning och körde ner sitt spett djupt i marken. Så släppte han ett ollon i hålet och fyllde igen. Han planterade ekar. Hundra stycken varenda dag, vecka ut och vecka in – det blir mer än 30 000 om året. Så höll han på år efter år utan att någon brydde sig om vad han hade för sig däruppe. Och själv struntade han i vem det kunde vara som ägde ödemarkerna. Han gjorde bara sitt.

Ungefär var tionde planta klarade sig. Efter tre decennier hade en ungskog växt upp, drygt en mil lång och 3 km som bredast. Sen dog trädplanteraren på ålderdomshemmet i en by, som mest varit en ruin vid Giono’s första besök. Nu var flera av husen upprustade. Där bodde unga familjer som slagit sig på grönsaks­odling, nu när vattnet i några bäckar kommit tillbaka. Byn hade rent av fått sin egen bussförbindelse.

Ja det är en underbar och alldeles osentimental berättelse om vad en människa kan uträtta som inte låter sig störas. Ändå blev den refuserad – och det dröjde 30 år till, innan den kom ut som bok i Frankrike. Förklaringen finns i en efterskrift skriven av Jean Giono’s dotter. Tidskriftens redaktörer visade sig vara noga med fakta. De gjorde grundliga efter­forskningar och upptäckte att det aldrig funnits någon Elzéard Bouffier på hemmet i byn. Och inte heller någon skog uppe i bergen.

Jag fick boken av en god vän. Dagen efter hörde jag av mig och tackade – man läser den på ett par timmar. Då sa hon:
– Men du, Göran. Jag har ett problem. Varför ska jag lita på just efterskriften?

Det kan man undra. För här i trakterna där jag vandrar har två av de förfallna gårdarna restaurerats av unga barnfamiljer – med solpaneler och allt. Och det talas numera högt om vad som hände med förlorarna i inbördeskriget. Tystnaden som varade i två generationer är bruten.

Publicerat i Allmänt | 3 kommentarer

Eftersnack

Intrycken kvillrade när jag kom hem från berättarsalongen i onsdags. Vi var ett 20-tal personer, mest vänner och kollegor. Underligt då att ta betalt för nöjet att själv bli påfylld. Men Pero’s lilla scen kommer ju inte gratis och den gör verkligen sitt till. Här ett axplock av vad jag fick med mig:

Vi fördjupade oss i två av gästernas skisser till berättelser som vi fick återberättade för oss. Då upptäckte vi att den ena gick åt Selma Lagerlöfhållet medan den andra följde det utlagda Blixenspåret. Var det en tillfällighet?

Ida Junkers reflexion att ödet omfattar en lång, förfluten tidsrymd. Det kanske förklarar varför begreppet inte är så gångbart numera. Så nästa gång ska jag be återberättaren se till att hennes skiss åtminstone spänner över 7-8 år.

Det gjorde vid närmare eftertanke den andra skissen: ett barn hittade en flaska i vattenbrynet med något i. Började undersöka den. Plötsligt hördes en röst: Vad gör du unge! Häller du ut saften? Barnet drog sig undan och smög hem. Sedan stor uppståndelse bland de vuxna: var hade ungen tagit vägen, inte ut i vattnet väl? Och knapphändig som skissen var innehöll den ändå ett antal ödesdigra handlingar: den nyfikna undersökningen av flaskans innehåll, den hårda tillsägelsen, impulsen att bara vilja bort därifrån. Och sedan, som lök på laxen, alla de vuxnas oroliga letande. Handlingarna visade sig vara ödesdigra eftersom barnets skam sedan satt kvar långt in i vuxen ålder.

Karen Austin berättade att hon i sitt jobb kommer i kontakt med människor från kulturer där ödet fortfarande är ett levande och centralt begrepp. Med Karen Blixens novell Peter och Rosa i bagaget skulle man kanske bättre kunna förstå en sådan inställning: Det var ingen slump att paret gick ner sig på isen. Deras handlingar — det som gav deras liv mening — ledde dem dit, även om de inte avsåg det. För de kunde inte förutse alla konsekvenserna. I den betydelsen var drunkningen ödesbestämd, men inte förutbestämd. Ingen inre eller yttre makt tvingade dem ner i vaken.

Och vad gjorde Pelle Olsson egentligen med katten? Släppte han ut den? Kanske slängde, ja rent av sparkade han ut den? Var han en god granne, en djurplågare eller något annat? Plötsligt satt vi i förhandlingar om hur handlingen i en annan historia skulle beskrivas. Precis som jag tror vi gör varenda dag för att kunna leva i en gemensam värld.

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Tragedi eller fars?

Gick länge omkring med ett sår på pekfingret som inte ville läka. Det började ömma så jag fick svårt att sova. Häromveckan blev jag äntligen behandlad och nu mår jag utmärkt. Skönt att forskningen lärt sig hantera orsakskedjor på alla möjliga nivåer – men livet ska ju också levas. Ja, hur ska det gå?

Världen är en oöverskådlig handlingsarena och här kommer ödet in i bilden. Så såg i alla fall Karen Blixen på saken och jag håller nog med. För på samma vis som vi utgår från att naturliga händelseförlopp är orsaksstyrda, kan man se historien som ödesbestämd. Aktörernas handlingar bestäms av deras motiv – och sen blir det som det blir.

Poängen är att vi rör oss med två typer av förklaringar som har olika syften:
En naturlig händelse är förklarad när man har upptäckt orsakerna till att den inträffar. Då kan den förutses.
En mänsklig handling är förklarad när man angett motiven för den. Då har man fått en djupare förståelse för aktörens situation. Hennes handlande har blivit meningsfullt

Förklaringarna utesluter inte varandra. Båda behövs, för motivanalysen säger inget om handlingens faktiska konsekvenser. Dom visar sig först i efterhand.  Kanske blir de ödesdigra. Kanske leder de till fördärvet, trots att aktören inte avsåg det och kunde ha handlat annorlunda.

Ödet är ett sådant skeende som inte går att överblicka i förväg. Välmotiverade handlingar varvas med oförutsedda händelser till ett skeende som inte går att bromsa. Fast det står ju inte skrivet i stjärnorna att det måste sluta tragiskt. Man kan ju alltid hoppas på en och annan fars.

Få se vad ödet har i beredskap på berättarsalongen nu den 28 september. Det är en onsdag.

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Ödets historia

Berättarsalonger är ett lurigt format: berättelser, erfarenheter och samtal kring ett givet tema. Temat är mitt ansvar som värd, så det måste jag ha tänkt igenom. Men gästerna måste ju ha frihet att bidra med det som faller dem in och då blir det nya spår att följa. Så var ska jag göra av tankarna? Det får bli bloggen:

Under förkristen tid uppfattade man tillvaron som ödesbestämd. I de klassiska tragedierna visas stormannen upp som en maktlös träl i händerna på ödet. Så också i de isländska sagorna.

Men kristendomen kom med ett mer hoppfullt alternativ: det spelar visst roll vad man gör, för Gud har på gott och ont gett människan en fri vilja. Om inte förr, ska vi märka följderna av våra handlingar i livet efter detta. Alla lät sig inte övertygas och prästerna fick fortsätta att dundra mot ödestro och andra hedniska vidskepelser.

Under upplysningstiden bleknade Gudsbilden bort. Det blev inne att föreställa sig en försyn, som i skapelseögonblicket en gång för alla omsatt sin plan för världen. Sen rullade allt på enligt naturlagarna.  Så blev Försyn och öde mer eller mindre samma sak. Och när Linné examinerade sina växter föll det sig alldeles naturligt för honom att det också måste rymmas en gudomlig rättvisa i skaparverket, så underbart som det var inrättat.

Mot slutet av 1800-talet gjorde Darwin rent hus med föreställningen om en första skapelse. Den ena arten utvecklades ur den andra genom en naturlig urvalsprocess. Det behövdes ingen Försyn för att förstå sig på livets utveckling. Det räckte med vetenskaplig inställning och tro på framsteg & utveckling. Den optimismen överlevde två världskrig.

Numera återstår väl knappast någon annan officiell tro än den på ekonomisk tillväxt. Vart tog ödet vägen?

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Ödet

Karen Blixen hade öga för ödets alla lekar. På höstens första berättarsalong den 28 september följer vi henne i spåren. Hon trodde knappast på några högre makter, men hon betraktade ödet som en ordnande princip och en utmaning att besvara.

Hjärnforskare och beteendeterapeuter i all ära, men jag undrar om inte ödet fortfarande kan vara en användbar matris för att få ordning på tillvaron.

När: den 28 september kl 19
Var: Teater Pero Sveavägen 119,  Stockholm
Längd: drygt 2 tim med paus
Pris: 100 kr, stud 65 kr
Bokning: 08-612 99 00

Publicerat i Berättarsalonger, Ej blogg | Lämna en kommentar

Babettes gästabud på riktigt

Tillbaka från Köpenhamn och mitt livs gig: The Danish String Quartet firade 10-årsjubileum och jag skulle stå för prologen till avslutningskonserten. När åhörarna kom bjöds de på champagne & frukttårta. Och senare på kvällen ställde förste violinistens syster fram en läcker buffé – hon hade lagat mat för 150 personer! I stället för inträde, ett skrin där man kunde lägga ett frivilligt bidrag.

Ja, det var generöst. Och med kollegor, inspirerande lärare och en färöisk kör som gästsolister, blev det hela till en gränslös spelmansstämma där den klassiska musiken öppnade sig åt alla håll. Urproffsigt, lekande vitalt och okonstlat. Men vad berättar man vid ett tillfälle som bryter sig loss från alla genrer och format? Jag valde en historia av Karen Blixen, för det här var ju som Babettes Gästabud fast på riktigt!

Blixen är fascinerande. Hennes romantiska berättelser kan först verka daterade, med förtappade konstnärer som irrar omkring och kämpar med ödet i en värld av antika sättstycken. Men där bakom kulisserna står hon själv och gör sig så synlig, att hon når fram till oss sentida med bud på hur livet ska levas: Se det som ett musikstycke! Spela på bara, det bästa du kan – vad som än händer och vem du än må vara! Men, för guds skull, glöm inte att lyssna på de andra!

Och det var vad kvartetten gjorde. De hade hållit sig till Facebook för att dra publik till evenemanget, så det var vännerna och deras vänner som kom. Och där tror jag gränsen går för en riktigt, riktigt bra fest.

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Vad är ett öde?

Häromdan hälsade jag på min käraste vän, vi skulle fiska kräftor. Men så sa jag nåt dumt och alla våra spärrar brast i en kosmisk urladdning. Kunde bara inte hålla tungan i styr. Och sen, innan jag visste ordet av, satt jag där för mig själv i stugan medan de andra vittjade burarna.

Karen Blixen hade öga för sådana här situationer – en av ödets alla lekar. På höstens första berättarsalong den 28 september ska vi följa henne i spåren. Hon trodde sannerligen inte på några högre makter, men hon betraktade ödet som en ordnande princip och en utmaning att besvara. Numera slår väl många sig till ro med en mix av psykoanalys, beteendeterapi och hjärnforskning. Men jag undrar om inte ödet fortfarande kan vara en användbar matris för att få någon reda på tillvaron.

Plats: Teater Pero Sveavägen 119,  Stockholm
Datum och tid: den 28/9 kl 19.
Längd: dryga 2 tim med paus
Pris: 100 kr, stud 65 kr
Bokning: 08-612 99 00

PS. Det blev inte så många kräftor, ett mycket litet kalas. Men jättelyckat!

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Så här såg det ut…

Så här såg det ut vid en av salongerna om Sanningen, ingenting annat än sanningen på Pero’s teater den 10/3.

Sedan vi börjat med att berätta barndomsminnen för varandra gick samtalet inte att stoppa: Vad är det för skillnad mellan berättelser och minnen? Båda är ju en slags kartor som speglar verkligheten. När är de missvisande eller lögnaktiga? Varför tog inte läkaren kvinnans symptom på allvar? Och hur gick det till när tjänstemännen på Nordiska Museet redigerade arbetarnas historia? Kommer de alltid utifrån, dom som förstör? En gamling som lever i sin egen värld – skulle han ljuga?

Ja, berättelser och tankar avlöste varandra och när det var dags att sluta, hade kvällen just börjat.

Så här skrev Monika Granström efteråt:
Underbar salong!…Det blev en spännande, nyfiken och lite taggad stämning, som var livgivande. Jag njöt! Flera historier dök upp i huvudet på mig, vilket också är en form av dialog. Temat är också bra valt, tycker jag. Modigt.

Publicerat i Berättarsalonger, Blogg | Lämna en kommentar

Sanningen på plats

Den första berättarsalongen på Pero’s Teater i Stockholm är över. Många kända och okända ansikten – så som det ska vara för att få den både offentlig och intim. Och det blev lyckat. Men mycket att stå i när man både berättar själv och leder kvällen. Ser helt klart fram mot reprisen den 16/3!

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Är det poängen som är poängen?

Då och då hör jag en historia som är riktigt bra – den ska jag komma ihåg. Så efter ett tag är den ändå spårlöst borta. Eller jag kanske redan har något på repertoaren som skulle passa att berätta, men mina synapser har lagt av och kopplar inte fram mig. Vad göra? Finns det några knep?

På Cafe Ratatosk vidarebefordrar Ulf Ärnström ett tips: fråga vad historien handlar om – vad som är poängen med den – och sätt ord på det. Ja, kanske. Men för mig räcker inte det. Jag behöver framför allt en rubrik som lyfter fram en konkret situation i berättelsen, kanske en udda detalj. För det var den som en gång gjorde intryck på mig. En sådan ingång är lätt att minnas. Den är dörren in i ens egen fascination. Hittar jag den, har jag också historien – någonstans i känslominnet, vill säga. Men varför ska jag berätta den i just den här situationen? Det måste ju vara någon vits med det. Och då är det nog en hjälp, om man har det där poäng-ordet till hands.

Minnesknep är bra, särskilt om dom fungerar – bara dom inte går ut över lusten. Jag vill att en beprövad historia ska kunna överraska mig igen; vill upptäcka något som jag inte tänkt på tidigare när jag berättar. Ja, jag har det som bäst när jag inte riktigt fattar allt jag själv säger. Fanns det inte kvar en gåtfull bottensats, skulle jag nog lägga av.

Publicerat i Blogg | 1 kommentar

Tristan och Isolde

Tristan och Isolde behöver inte vara dödtrist Wagner med magstöd. Det kan också vara en drastiskt vindlande historia,  berättad med lekfull distans. Så var det igår när Mikael Öberg och musikerna Erik Ronström & Emma Ahlberg hade en bejublad premiär med sin version.

Ni som bor i Stockholmstrakten och gillar berättande: ta er till Slavateaterns Tonsal i Huddinge och lyssna! Själv golvades jag just av lekfullheten.

Många spretiga medeltida källor, som hyllar den tidens höviska riddarideal. Inte lätt att få liv i ett sånt material, men den rätt unga vuxenpubliken avbröt flera gånger med spontana applåder. Hur gick det till? När jag kastade ett öga på affischen till föreställningen, kom jag på hemligheten: en serieruta som kunde ha tecknats idag!

Det är en kliché att en god muntlig berättare med sina ord sätter igång en projektor i skallen på åhörarna. Så sitter man där och blandar sina inre bilder med det som händer här och nu i rummet man råkar befinna sig. Mikael och musikerna fick oss sannerligen att teckna våra egna serier: den ena drastiska episoden efter den andra, som ledde vidare till ett ännu omöjligare läge för kärleksparet.

Efter två timmars serietecknande var vi på premiären kanske lite väl långt ifrån det oundvikliga och olyckliga slutet. Men historier stramas upp, ju mer de berättas. Och då har dom en riktig pärla att erbjuda publiken.

Publicerat i Blogg | 2 kommentarer

Papegojor och berättare

– Vad sa du egentligen? Det var grundbulten i den tre minuter långa TV-intervjun. 17 gånger hann migrationsminister Billström komma med ett och samma yxskaftsvar. Han gjorde en papegoja. Men är det bara absurda politiker som har det svårt med sanningen? Bor vi berättare på en helt annan planet?

En ovan berättare kan känna panik över att kanske stå där alldeles borttappad inför åhörarna. Då är det lätt hänt att man klamrar sig fast vid texten som en papegoja. Men har man utsatt sig några gånger, kan man också med tiden spänna av och ta in det första budet: gör berättelsen till din egen.

Dags för nästa fallgrop. Vi vill ju – i motsats till Billström – gärna vara originella. Så det händer att vi inte talar om var vi har historien ifrån. Visst: i vår muntliga miljö kan det vara svårt att peka ut någon enskild källa. Och när våra kursledare väl gett oss det första budet, uppmuntrar de oss i nästa andetag att sno. Idéer och uppslag är fria, säger dom. Ja, upphovsrätten i muntliga sammanhang har lite egna villkor. Men här håller det på att växa fram någon slags konsensus om hur man bör förhålla sig. Gå in på Cafe Ratatosk och kolla.

Nej stöld är inte så bra, men ljug, då? Sen en tid är innesvaret: sanningen har inget med saken att göra. Berättare ljuger och så ska det vara. Bra berättare är storljugare. Konstigt: spelar det ingen roll vad jag påstår, så länge jag får till det? Varför håller jag då på? I praktiken beter sig inte heller berättare som om dom bara sysslade med lögn och förbannad dikt. Tvärt om är det ofta just den gränsen de undersöker: skillnaden mellan misstag och acceptabla påhitt. Ett bra exempel är det pågående samtalet på Café Ratatosk om Fenrisulven är hane eller hona.

Risken att en journalist skulle få oss berättare att göra en papegoja är väl inte överhängande. Men vore det inte häftigt om en och annan åhörare ibland kunde ta plats med orden:
– Vad var det du sa, egentligen?

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Sanningen – ingenting annat än sanningen

Vincent Van Gogh målade av ett par skor, inget mer. Det räckte för att uppenbara en hel värld – en verklighet som den tidens prisbelönta konst snarare förträngde. Sen kom Marcel Duchamp och ställde ut en pissoar.Var den ännu sannare?
I den här berättarsalongen ger sig Göran Hemberg ut på jakt efter sanningen. Om han får med sig sina gäster, återstår att se.Nån kanske kommer med en mothistoria. Eller har helt andra erfarenheter av vad som är äkta och falskt. Hur som helst blir det en äventyrlig kväll med plats för både skratt och eftertanke. Annars blir det pengarna tillbaka.I en berättarsalong är åhörarna gäster på riktigt. Det är då det kan börja svänga.PLATS: Teater Pero, Sveavägen 114 Stockholm
TID: kl 19.00 den 10 och 16 mars 2011
BILJETTER: 08-612 99 00, www.pero.se
Publicerat i Berättarsalonger, Blogg | Lämna en kommentar

Den stora utmaningen


På den utmärkta sajten Cafe Ratatosk tycker Susie Haxthausen att vi är för få som ägnar oss åt att utveckla den moderna, muntliga berättelsen i dialog med våra lyssnare. Så funderar hon vidare över kvalitén hos det muntliga: varför kan jag säga saker som jag inte kan skriva? Paradoxal och bra fråga.

Jag tror att Susie med sina korta rader redan varit inne på svaret: det är just dialogen det handlar om. En god berättare lyssnar hela tiden av sina åhörare. Bara då förmedlar hon något som inte kan skrivas: att här pågår ett samtal.

Visst är det så att åhörarna förväntas hålla tyst under ett scenberättande i det stora formatet. Men den maktlösheten är OK, så länge berättaren har ”närvaro”, den där svårfångade känslan för vad som pågår här och nu. Misslyckas han med det, tar åhörarna revansch efteråt när de delar sina intryck av ökenvandringen med varandra.

Till vardags är ofta maktförhållandena omkastade. Din åhörare är så upptagen av att bryta av med sina egna infall och erfarenheter, att du inte får chansen att berätta färdigt din historia.

Att utveckla den moderna, muntliga berättelsen i dialog med lyssnarna är ingen småsak precis. Det handlar om att hitta en konstform som kombinerar det goda vardagsberättandet med det goda scenberättandet. Varken mer eller mindre som jag ser saken.

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Alla provisoriska sanningars moder

Har just plöjt Kjell Espmarks och Torgny Lindgrens memoarer. Och visst är dom läsvärda. Men varför ägnar dom så stor kraft åt att racka ner på minnet, just det som deras böcker bygger på? Minnena ljuger, hävdar Espmark från första sidan till den sista. Och Lindgren poängterar gång på gång att skillnaden mellan minnesbilder och fria fantasier är subjektiv. Än sen? Varför är dom så noga med att gardera sig?

Kanske beror det på genren. Man ser framför sig äldre herrar som inför läsekretsen gör bokslut över sina liv. Och då vill det ju till att man har något genomtänkt och läsvärt att komma med. Men, herregud, vi är ju alla tvungna att minnas saker! Även om vi riskerar att ta fel. Och eftersom vi inte kommer åt vad som hände DÅ utan att försöka plocka fram det ur minnet NU, så kommer nuet alltid att färga av sig på det vi minns.

Jag tror också att deras bekymmer hänger ihop med det medium dom valt. Orden blir så definitiva när de väl hamnat på pränt i en bok. Det vi berättare påstår om oss själva och världen är borta i samma stund orden uttalats. Vi kan bara hoppas att de lämnar något slags avtryck i åhörarens minne. Därför kan vi också kosta på oss motsägelser och tvivelaktigheter. Ingen förväntar sig något annat.

Det muntliga berättandet är alla provisoriska sanningars moder. En berättare riskerar jämt att avslöjas. Hon får alltid räkna med att någon lyssnare skulle kunna avbryta med ett: Så där var det inte alls!


Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar

Nackhåren reste sig

Hemsidan är klar: Berättarsalonger.se. Jag fick idén under Fabulafestivalen i höstas, när Berättarnätet Sverige hade en konferens om berättarkonsten. Först gick det inget vidare. Att lägga upp en sajt kring sig själv och sin egen verksamhet är sorgligt pretentiöst och nedslående – jag vet, i den här branschen måste man synas och hela samhället är ju vid det här laget konkurrensutsatt. Men trögt gick det, riktigt trögt. Tills, plötsligt en dag, nackhåren reste sig på mig.

Läs mer

Publicerat i Blogg | Lämna en kommentar