Berättarsalonger
På gång:
Torsdag den 4 oktober klockan 19–21
Berättarkväll på restaurang Under Kastanjen vid Brända Tomten, Gamla Stan.  

 

Den som söker, ska leta!

Ännu en höstvandring i bergen mellan Katalonien och Castellón. Och nu, till slut, kunde jag ta bilden, lägga ut den på facebook och skriva: Har sökt den här stigen upp till marmorbrottet ovanför Chert i drygt 25 år. Idag fann jag den.

Genast kommenterade en vän: Han som söker, han ska leta!

Så sant. Redan första gången jag var där, förstod jag att det måste finnas en stig. Hur tog sig folk annars till sina odlingar på alla dessa terrasser, all denna förstenade människomöda som trotsar sig upp för branterna?

Fast nu är de flesta odlingarna övergivna sen länge. Visst pekar kartan fortfarande ut stigar, men de går knappast att upptäcka bland alla buskar och snår. Numera leder de sällan någon vart, löser bara upp sig i tomma intet på någon bergsrygg eller slutar tvärt vid ett stup. Och man tar sig inte fram genom den förvildade naturen utan att riva sönder sig.

Årtiondena gick och varje gång jag återsåg de storslagna bergen, var det med en suck: här någonstans måste det gå en stig.

Så visade det sig, nu senast, att några entusiaster röjt en led längs berget. Och  på ett klipputsprång mot dalsidan hade de lämnat efter sig en liten hög med stenar. Mitt emot reste sig en brant slänt som jag annars aldrig skulle ha drömt om att klättra upp för. Men nu var stenarna ett tecken. Och där ovanför gick stigen jag sökt så länge!

Fast i sanningens namn har jag nog mest suckat över den. Under alla dessa år har jag aldrig frågat herden i byn, inte hört mig för bland jägarna eller tagit kontakt med skogsvaktarna som har uppsikt över markerna.

Häftigt att världen ibland också går den till mötes som inte letar särskilt målmedvetet.

Lämna ett svar

Göran i Tvedestrand beskuren

Jag var med och drog igång den svenska berättarrörelsen vid mitten av 1980-talet och blev Mickel-pristagare 2014. Förutom att levandegöra vårt tidigaste muntliga kulturarv vill jag utveckla konsten att förvandla egna minnen till berättelser och gifta ihop de goda historierna med de goda samtalen.

Jag har en bakgrund som praktisk filosof med särskild inriktning på demokratifrågor. Det kan märkas i berättarföreställningen Sokrates en jubelidiot eller när jag leder en Sokratisk dialog, som är en form av begreppsanalys med berättarinslag.

Mina berättarverkstäder kan handla om att få till historier med demokratisk knorr bland lärare eller biståndsarbetare.  Eller att se sånt man har varit med om som episoder i historien om ens eget liv och reflektera över den  berättelsen tillsammans med andra.

Jag har varit ordförande i Berättarnätet Öst och är en av initiativtagarna till BerättarSlam, en lekfull tävling i muntligt berättande. Jag ingår i berättarkompaniet Fabula Storytelling där jag bl a coachar nya berättare till Storydox – sant på scen.

Göran en face

Klicka ovan för en högupplöst bild