Berättarsalonger
På gång:
Torsdag den 4 oktober klockan 19–21
Berättarkväll på restaurang Under Kastanjen vid Brända Tomten, Gamla Stan.  

 

Den stora utmaningen


På den utmärkta sajten Cafe Ratatosk tycker Susie Haxthausen att vi är för få som ägnar oss åt att utveckla den moderna, muntliga berättelsen i dialog med våra lyssnare. Så funderar hon vidare över kvalitén hos det muntliga: varför kan jag säga saker som jag inte kan skriva? Paradoxal och bra fråga.

Jag tror att Susie med sina korta rader redan varit inne på svaret: det är just dialogen det handlar om. En god berättare lyssnar hela tiden av sina åhörare. Bara då förmedlar hon något som inte kan skrivas: att här pågår ett samtal.

Visst är det så att åhörarna förväntas hålla tyst under ett scenberättande i det stora formatet. Men den maktlösheten är OK, så länge berättaren har ”närvaro”, den där svårfångade känslan för vad som pågår här och nu. Misslyckas han med det, tar åhörarna revansch efteråt när de delar sina intryck av ökenvandringen med varandra.

Till vardags är ofta maktförhållandena omkastade. Din åhörare är så upptagen av att bryta av med sina egna infall och erfarenheter, att du inte får chansen att berätta färdigt din historia.

Att utveckla den moderna, muntliga berättelsen i dialog med lyssnarna är ingen småsak precis. Det handlar om att hitta en konstform som kombinerar det goda vardagsberättandet med det goda scenberättandet. Varken mer eller mindre som jag ser saken.

Lämna ett svar

Göran i Tvedestrand beskuren

Jag var med och drog igång den svenska berättarrörelsen vid mitten av 1980-talet och blev Mickel-pristagare 2014. Förutom att levandegöra vårt tidigaste muntliga kulturarv vill jag utveckla konsten att förvandla egna minnen till berättelser och gifta ihop de goda historierna med de goda samtalen.

Jag har en bakgrund som praktisk filosof med särskild inriktning på demokratifrågor. Det kan märkas i berättarföreställningen Sokrates en jubelidiot eller när jag leder en Sokratisk dialog, som är en form av begreppsanalys med berättarinslag.

Mina berättarverkstäder kan handla om att få till historier med demokratisk knorr bland lärare eller biståndsarbetare.  Eller att se sånt man har varit med om som episoder i historien om ens eget liv och reflektera över den  berättelsen tillsammans med andra.

Jag har varit ordförande i Berättarnätet Öst och är en av initiativtagarna till BerättarSlam, en lekfull tävling i muntligt berättande. Jag ingår i berättarkompaniet Fabula Storytelling där jag bl a coachar nya berättare till Storydox – sant på scen.

Göran en face

Klicka ovan för en högupplöst bild