Berättarsalonger
På gång:
Torsdag den 4 oktober klockan 19–21
Berättarkväll på restaurang Under Kastanjen vid Brända Tomten, Gamla Stan.  

 

Mina Berättelser

kan vara klassiska epos, sagor, myter eller skrönor. Eller historier av Karen Blixen, Ray Bradbury och Torgny Lindgren. På senare år berättar jag allt mer historier som bygger på egna minnen och erfarenheter. Genren brukar kallas livshistorier men ordet fångar inte in det som intresserar mig: att ställa nu mot då och kanske upptäcka något, bli överraskad.

Det är själva den gåtfulla berättarsituationen som fascinerar mig. En av höjdpunkterna var för många år sedan när jag under några höstmånader berättade min version av Odyssén på Medelhavsmuseet i Stockholm för åttondeklassare från Rinkeby. Det började med en kort visning och vad jag än pekade på frågade ungarna: – Är det äkta?

Sen blev det en berättarsalong på riktigt, fast det fattade jag inte då.

.

Lite skryt

En mästare i nutida berättande – gör egna mycket ömsinta, målande, uppväckande historier om sånt som händer i samhället och mellan folk.
Hélène Blomqvist, Ord & Musikmagasinet i Järna

Fortfarande är Göran Hembergs föreställning om Beowulf för många år sedan det mest intressanta berättande jag hört.
Ulf Ärnström i bloggen om Berättarkonstens egenart

Det var bevissthet, intelligens, ærlighet, konsentrasjon og vilje som skapte en ”diamant”.
Jorunn Skjeggestad i bloggen om Berättarkonstens egenart

Lämna ett svar

Göran i Tvedestrand beskuren

Jag var med och drog igång den svenska berättarrörelsen vid mitten av 1980-talet och blev Mickel-pristagare 2014. Förutom att levandegöra vårt tidigaste muntliga kulturarv vill jag utveckla konsten att förvandla egna minnen till berättelser och gifta ihop de goda historierna med de goda samtalen.

Jag har en bakgrund som praktisk filosof med särskild inriktning på demokratifrågor. Det kan märkas i berättarföreställningen Sokrates en jubelidiot eller när jag leder en Sokratisk dialog, som är en form av begreppsanalys med berättarinslag.

Mina berättarverkstäder kan handla om att få till historier med demokratisk knorr bland lärare eller biståndsarbetare.  Eller att se sånt man har varit med om som episoder i historien om ens eget liv och reflektera över den  berättelsen tillsammans med andra.

Jag har varit ordförande i Berättarnätet Öst och är en av initiativtagarna till BerättarSlam, en lekfull tävling i muntligt berättande. Jag ingår i berättarkompaniet Fabula Storytelling där jag bl a coachar nya berättare till Storydox – sant på scen.

Göran en face

Klicka ovan för en högupplöst bild