Berättarsalonger
På gång:
Torsdag den 4 oktober klockan 19–21
Berättarkväll på restaurang Under Kastanjen vid Brända Tomten, Gamla Stan.  

 

Konsten att lyssna

I våras följde jag med Kersti Ståbi på hennes resa in i Völuspå. Jag lyssnade under repetitionerna, jag lyssnade under avslutningskonserten på Musikhögskolan – och det hon då åstadkom var ett storverk. Men vad hade jag som hennes förste lyssnare egentligen haft för mig?

Den gåtan tar jag med mig, när jag nu fortsätter min masterutbildning i Praktisk kunskap på Södertörns högskola. Som professionell berättare vet jag en del om historier – hur man bygger upp dem och hur man framför dem. Det finns också mycket skrivet om den saken. Men vad gör man när man lyssnar?

Konsten att lyssna och konsten att berätta eller sjunga – jag har på känn att det nog är två sidor av samma mynt. Vilken utmaning att nu få chansen att reda ut den saken lite närmare.

Lämna ett svar

Göran i Tvedestrand beskuren

Jag var med och drog igång den svenska berättarrörelsen vid mitten av 1980-talet och blev Mickel-pristagare 2014. Förutom att levandegöra vårt tidigaste muntliga kulturarv vill jag utveckla konsten att förvandla egna minnen till berättelser och gifta ihop de goda historierna med de goda samtalen.

Jag har en bakgrund som praktisk filosof med särskild inriktning på demokratifrågor. Det kan märkas i berättarföreställningen Sokrates en jubelidiot eller när jag leder en Sokratisk dialog, som är en form av begreppsanalys med berättarinslag.

Mina berättarverkstäder kan handla om att få till historier med demokratisk knorr bland lärare eller biståndsarbetare.  Eller att se sånt man har varit med om som episoder i historien om ens eget liv och reflektera över den  berättelsen tillsammans med andra.

Jag har varit ordförande i Berättarnätet Öst och är en av initiativtagarna till BerättarSlam, en lekfull tävling i muntligt berättande. Jag ingår i berättarkompaniet Fabula Storytelling där jag bl a coachar nya berättare till Storydox – sant på scen.

Göran en face

Klicka ovan för en högupplöst bild