Berättarsalonger
På gång:
Torsdag den 4 oktober klockan 19–21
Berättarkväll på restaurang Under Kastanjen vid Brända Tomten, Gamla Stan.  

 

Samtidigt

Häromdan la en vän, Mart Marend, ut ett av sina foton på Facebook med kommentaren:
Tallens tårar
ger landskapet nytt perspektiv.
Vindstilla i dag.

Jag fastnade vid den vackra bilden. Det var nåt speciellt med den som inte riktigt framgick av hans egen målande haiku. Droppen på kvisten gör något. Och jag fick infallet att i en kommentar formulera om texten så här:
Stilla vinterdag
Tallens tårar sluter sig
om världen.

– Lysande! blev Marts svar. Men ett strul med tekniken gjorde att det kom först dan därpå. Under tiden fanns han av och till i mina tankar. Ja, så kan man umgås numera.

Samtidig, i en annan del av nätet, filmades en våldtäkt medan den pågick. Tusentals människor i den slutna gruppen hade möjlighet att följa övergreppet live.

Samtidigt, i en annan del av världen, höll den nyinstallerade presidenten tal från Vita huset – som om det vore en utsändning från Gotham City.

Ibland slås jag av världens samtidighet. Jag blir påmind om att världen är en enda och att jag delar den med alla andra. Men att hantera detta, när den också blir allt mer virtuell?S

2 svar till “Samtidigt”

Lämna ett svar

Göran i Tvedestrand beskuren

Jag var med och drog igång den svenska berättarrörelsen vid mitten av 1980-talet och blev Mickel-pristagare 2014. Förutom att levandegöra vårt tidigaste muntliga kulturarv vill jag utveckla konsten att förvandla egna minnen till berättelser och gifta ihop de goda historierna med de goda samtalen.

Jag har en bakgrund som praktisk filosof med särskild inriktning på demokratifrågor. Det kan märkas i berättarföreställningen Sokrates en jubelidiot eller när jag leder en Sokratisk dialog, som är en form av begreppsanalys med berättarinslag.

Mina berättarverkstäder kan handla om att få till historier med demokratisk knorr bland lärare eller biståndsarbetare.  Eller att se sånt man har varit med om som episoder i historien om ens eget liv och reflektera över den  berättelsen tillsammans med andra.

Jag har varit ordförande i Berättarnätet Öst och är en av initiativtagarna till BerättarSlam, en lekfull tävling i muntligt berättande. Jag ingår i berättarkompaniet Fabula Storytelling där jag bl a coachar nya berättare till Storydox – sant på scen.

Göran en face

Klicka ovan för en högupplöst bild