Berättarsalonger
På gång:
Torsdag den 4 oktober klockan 19–21
Berättarkväll på restaurang Under Kastanjen vid Brända Tomten, Gamla Stan.  

 

Ska det vara så svårt?

I centralens pocketshop kom en kontinental frihetskänsla över mig: fem timmar i första klass till Köpenhamn. Så jag sträckte bara ut handen och fick tag i en bok som låg trea på topplistan. På tåget sjönk jag sen ner i en oavbruten, sorgesam må bra-läsning – ja, det blev lite öl och chips också.

Det var så  jag kom att sträckläsa En dag av David Nicholls. Och eftersom jag aldrig hör talas om boken googlade jag på den och fick 71 miljoner träffar. Sån tur att det här välgjorda avtrycket av 70-talisternas tidsanda inte kom att gå mig spårlöst förbi.

Boken handlar om två människor som försöker få till det utan att lyckas – år efter år efter år. Ungefär som i filmklassikern När Harry möter Sally, men skildrat mer på djupet. Ja, boken är verkligen mycket välskriven. Men det var inte bara därför jag hjälplöst sögs in i den. Det var själva temat: köttets lust och själens obotliga ensamhet. Något man hellre läser än talar om.

Varför är det på detta viset? Få se, om vi inte kan komma åt den saken på berättarsalongen den 8 mars.

Var: Teater Pero, Sveavägen 114 Stockholm
När: kl 19.00
Bokning: 08-612 99 00 eller goran@berattarsalonger.se

 

Lämna ett svar

Göran i Tvedestrand beskuren

Jag var med och drog igång den svenska berättarrörelsen vid mitten av 1980-talet och blev Mickel-pristagare 2014. Förutom att levandegöra vårt tidigaste muntliga kulturarv vill jag utveckla konsten att förvandla egna minnen till berättelser och gifta ihop de goda historierna med de goda samtalen.

Jag har en bakgrund som praktisk filosof med särskild inriktning på demokratifrågor. Det kan märkas i berättarföreställningen Sokrates en jubelidiot eller när jag leder en Sokratisk dialog, som är en form av begreppsanalys med berättarinslag.

Mina berättarverkstäder kan handla om att få till historier med demokratisk knorr bland lärare eller biståndsarbetare.  Eller att se sånt man har varit med om som episoder i historien om ens eget liv och reflektera över den  berättelsen tillsammans med andra.

Jag har varit ordförande i Berättarnätet Öst och är en av initiativtagarna till BerättarSlam, en lekfull tävling i muntligt berättande. Jag ingår i berättarkompaniet Fabula Storytelling där jag bl a coachar nya berättare till Storydox – sant på scen.

Göran en face

Klicka ovan för en högupplöst bild