Berättarsalonger
På gång:
Torsdag den 4 oktober klockan 19–21
Berättarkväll på restaurang Under Kastanjen vid Brända Tomten, Gamla Stan.  

 

Ska vi ses hemma hos mig nästa gång?

Det är nu fyra år sedan jag fick idén till Berättarsalonger – denna blandning av berättande och samtal kring något aktuellt ämne som jag sen dess har arrangerat med jämna mellanrum på teater Pero. Det har varit en spännande resa som gett mig en hel del nya erfarenheter. Inte minst salongen häromsistens.

Då var temat empati, vilket lockade fram berättelser & samtal om tiggeri, klasstillhörighet och kärlek. Också den här gången ledde historierna till oväntade möten och samtal. Av någon anledning var vi mycket färre än vanligt, bara ett drygt tiotal personer. Samtidigt blev kvällen ovanligt lyckad med ett vidöppet och intresserat lyssnande. Just den intima offentlighet jag söker.

Men om det optimala formatet för en berättar­salong nu visar sig vara 10-15 personer, vad ska jag då med ett rum som rymmer minst tre gånger så många? Då kunde jag ju lika gärna ha salongen hemma hos mig!

Visst vill jag också i fortsättningen vara med och göra Pero till en spännande scen för dokumentärt berättande – intresset för en sån verkar vara stort därute. Men den som i år vill vara med om en liten, intim och reflekterande berättarsalong, får hålla utkik efter tidpunkten här på hemsidan eller på facebook.

Platsen blir mitt eget vardagsrum – ja, så får det bli.

Ett svar till “Ska vi ses hemma hos mig nästa gång?”

Lämna ett svar

Göran i Tvedestrand beskuren

Jag var med och drog igång den svenska berättarrörelsen vid mitten av 1980-talet och blev Mickel-pristagare 2014. Förutom att levandegöra vårt tidigaste muntliga kulturarv vill jag utveckla konsten att förvandla egna minnen till berättelser och gifta ihop de goda historierna med de goda samtalen.

Jag har en bakgrund som praktisk filosof med särskild inriktning på demokratifrågor. Det kan märkas i berättarföreställningen Sokrates en jubelidiot eller när jag leder en Sokratisk dialog, som är en form av begreppsanalys med berättarinslag.

Mina berättarverkstäder kan handla om att få till historier med demokratisk knorr bland lärare eller biståndsarbetare.  Eller att se sånt man har varit med om som episoder i historien om ens eget liv och reflektera över den  berättelsen tillsammans med andra.

Jag har varit ordförande i Berättarnätet Öst och är en av initiativtagarna till BerättarSlam, en lekfull tävling i muntligt berättande. Jag ingår i berättarkompaniet Fabula Storytelling där jag bl a coachar nya berättare till Storydox – sant på scen.

Göran en face

Klicka ovan för en högupplöst bild