Berättarsalonger
På gång:
Torsdag den 4 oktober klockan 19–21
Berättarkväll på restaurang Under Kastanjen vid Brända Tomten, Gamla Stan.  

 

Tristan och Isolde

Tristan och Isolde behöver inte vara dödtrist Wagner med magstöd. Det kan också vara en drastiskt vindlande historia,  berättad med lekfull distans. Så var det igår när Mikael Öberg och musikerna Erik Ronström & Emma Ahlberg hade en bejublad premiär med sin version.

Ni som bor i Stockholmstrakten och gillar berättande: ta er till Slavateaterns Tonsal i Huddinge och lyssna! Själv golvades jag just av lekfullheten.

Många spretiga medeltida källor, som hyllar den tidens höviska riddarideal. Inte lätt att få liv i ett sånt material, men den rätt unga vuxenpubliken avbröt flera gånger med spontana applåder. Hur gick det till? När jag kastade ett öga på affischen till föreställningen, kom jag på hemligheten: en serieruta som kunde ha tecknats idag!

Det är en kliché att en god muntlig berättare med sina ord sätter igång en projektor i skallen på åhörarna. Så sitter man där och blandar sina inre bilder med det som händer här och nu i rummet man råkar befinna sig. Mikael och musikerna fick oss sannerligen att teckna våra egna serier: den ena drastiska episoden efter den andra, som ledde vidare till ett ännu omöjligare läge för kärleksparet.

Efter två timmars serietecknande var vi på premiären kanske lite väl långt ifrån det oundvikliga och olyckliga slutet. Men historier stramas upp, ju mer de berättas. Och då har dom en riktig pärla att erbjuda publiken.

2 svar till “Tristan och Isolde”

Lämna ett svar

Göran i Tvedestrand beskuren

Jag var med och drog igång den svenska berättarrörelsen vid mitten av 1980-talet och blev Mickel-pristagare 2014. Förutom att levandegöra vårt tidigaste muntliga kulturarv vill jag utveckla konsten att förvandla egna minnen till berättelser och gifta ihop de goda historierna med de goda samtalen.

Jag har en bakgrund som praktisk filosof med särskild inriktning på demokratifrågor. Det kan märkas i berättarföreställningen Sokrates en jubelidiot eller när jag leder en Sokratisk dialog, som är en form av begreppsanalys med berättarinslag.

Mina berättarverkstäder kan handla om att få till historier med demokratisk knorr bland lärare eller biståndsarbetare.  Eller att se sånt man har varit med om som episoder i historien om ens eget liv och reflektera över den  berättelsen tillsammans med andra.

Jag har varit ordförande i Berättarnätet Öst och är en av initiativtagarna till BerättarSlam, en lekfull tävling i muntligt berättande. Jag ingår i berättarkompaniet Fabula Storytelling där jag bl a coachar nya berättare till Storydox – sant på scen.

Göran en face

Klicka ovan för en högupplöst bild