Berättarsalonger
På gång:
Torsdag den 4 oktober klockan 19–21
Berättarkväll på restaurang Under Kastanjen vid Brända Tomten, Gamla Stan.  

 

Vad är ett öde?

Häromdan hälsade jag på min käraste vän, vi skulle fiska kräftor. Men så sa jag nåt dumt och alla våra spärrar brast i en kosmisk urladdning. Kunde bara inte hålla tungan i styr. Och sen, innan jag visste ordet av, satt jag där för mig själv i stugan medan de andra vittjade burarna.

Karen Blixen hade öga för sådana här situationer – en av ödets alla lekar. På höstens första berättarsalong den 28 september ska vi följa henne i spåren. Hon trodde sannerligen inte på några högre makter, men hon betraktade ödet som en ordnande princip och en utmaning att besvara. Numera slår väl många sig till ro med en mix av psykoanalys, beteendeterapi och hjärnforskning. Men jag undrar om inte ödet fortfarande kan vara en användbar matris för att få någon reda på tillvaron.

Plats: Teater Pero Sveavägen 119,  Stockholm
Datum och tid: den 28/9 kl 19.
Längd: dryga 2 tim med paus
Pris: 100 kr, stud 65 kr
Bokning: 08-612 99 00

PS. Det blev inte så många kräftor, ett mycket litet kalas. Men jättelyckat!

Lämna ett svar

Göran i Tvedestrand beskuren

Jag var med och drog igång den svenska berättarrörelsen vid mitten av 1980-talet och blev Mickel-pristagare 2014. Förutom att levandegöra vårt tidigaste muntliga kulturarv vill jag utveckla konsten att förvandla egna minnen till berättelser och gifta ihop de goda historierna med de goda samtalen.

Jag har en bakgrund som praktisk filosof med särskild inriktning på demokratifrågor. Det kan märkas i berättarföreställningen Sokrates en jubelidiot eller när jag leder en Sokratisk dialog, som är en form av begreppsanalys med berättarinslag.

Mina berättarverkstäder kan handla om att få till historier med demokratisk knorr bland lärare eller biståndsarbetare.  Eller att se sånt man har varit med om som episoder i historien om ens eget liv och reflektera över den  berättelsen tillsammans med andra.

Jag har varit ordförande i Berättarnätet Öst och är en av initiativtagarna till BerättarSlam, en lekfull tävling i muntligt berättande. Jag ingår i berättarkompaniet Fabula Storytelling där jag bl a coachar nya berättare till Storydox – sant på scen.

Göran en face

Klicka ovan för en högupplöst bild